Maya takvimi doğrulandı

21 Aralık 2012’de sona eren Haab takviminin bitiş tarihinin doğru olduğu teyit edildi.

Maya takvimi doğrulandı

Maya takvimi doğrulandı

Bilim insanları, antik Maya uygarlığından kalan tapınak kalıntıları üzerinde yaptıkları kimyasal analizlerle ulaştıkları tarihlere dayanarak, 21 Aralık 2012’de sona eren Haab takviminin bitiş tarihinin doğru olduğunu teyit etti.

Mayaların altıncı güneş çağının başlangıcı olarak belirttikleri 21 Aralık 2012’de sona eren Haab takviminin, gerçekten bu tarihte sonlandığı bilim insanlarınca doğrulandı. Elde edilen sonuç, takvimin uzun yıllar sanıldığı gibi dünyanın sonuna göre değil, önemli mevsimsel, kozmik ve dini olaylara göre düzenlendiği görüşünü tekrar doğruladı.

Haab Takvimi beş zaman biriminden oluşan karmaşık bir sistemi temsil ediyor. Bu zaman birimleri: Bak’tun (144 bin gün), K’atun (7200 gün), Tun (360 gün), Winal (20 gün) ve K’in (1 gün).

Mayaların 40’tan fazla yerleşim biriminde M.S 600-900 yılları arasında kullanılan Haab takvimi, önemli olayların başlangıcını takip etmek için kullanılıyordu. Ancak modern gümünüzdeki araştırmacıların Mayaların belirlediği mitolojik başlangıç noktalarını kesin olarak belirleyememesi, hükümdarlıkta yaşanan değişimler, askeri zafer ve yenilgiler ile dini olayların tarihlerinin belirlenmesini zorlaştırdı.

Dahası, 16’ıncı yüzyılda Avrupalı kaşiflerin Amerika kıtalarını boydan boya keşfetmeye başlaması ve antik uygarlıkları istila etmeleri, Mayaların yarattığı takvim ve diğer önemli bilgilerin büyük hasar görmesine neden oldu. İspanyol koloniciler, Maya uygarlığına ait eserlerin büyük kısmının yok olmasında başı çekti.

Kaynak:ntvmsnbc

Share