Ordunun uçaklarını Vestel üretecek,imzalar atıldı.

Yerli Heronları artık Vestel üretecek.

Vestel Savunma ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında Taktik İnsansız Hava Aracı Geliştirme Projesi Sözleşmesi imzalandı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, “insansız hava araçları alanındaki dışa bağımlılığımız tamamen sona erdirilmiş bulunmaktadır” dedi.

Bakan Gönül, törende yaptığı konuşmada, savunma sanayiinde havacılık alanında yürütülen çalışmaların artık belirli bir olgunluğa erişmeye başladığını belirtti.

Vestel İnsansız Hava Aracı için anlaştı

Vestel İnsansız Hava Aracı için anlaştı

T-38 Jet Eğitim Uçağı Modernizasyon Projesi kapsamında Türk mühendisler tarafından geliştirilen görev bilgisayarı ile ilk uçuşun geçtiğimiz günlerde yapıldığını, uçuş testlerinin başarıyla devam ettiğini anlatan Gönül, yine modernizasyonu tamamen Türk savunma sanayisi tarafından gerçekleştirilen C-130 uçaklarının uçuş testlerine de yakında başlanacağını kaydetti.

İnsansız hava araçları alanında ise TAI tarafından geliştirilen ANKA uçağının, geçen hafta perşembe günü ilk uçuşunu gerçekleştirdiğini ifade eden Gönül, ilk ANKA uçağına katılacak ikinci ve üçüncü prototiplerin de tamamlanması ile kapsamlı bir uçuş test programını 2011 yılı içinde yapacaklarını belirtti.

İnsansız hava araçlarının dünya ordularının harekat konseptlerini değiştirmeye başladığını kaydeden Gönül, bu uçakların Türk silahlı Kuvvetleri envanterinde de 20 yıla yakın bir süredir kullanıldığını söyledi.

Bakan Gönül, halihazırda 168 adet mini İHA’nın operasyonel olarak kullanıldığını bildirdi.

Yaklaşık 20 bin feet irtifada 10 saat kadar havada kalması beklenen Taktik İHA sistemleri alanında ise Kalebaykar ve Vestel Savunma şirketlerinin kendi öz kaynaklarıyla prototip uçaklar geliştirdiğini ve 2009 yılında bu uçakların uçuş testlerinin yapıldığını anlatan Gönül, Savunma Sanayi İcra Komitesi tarafından her iki firma ile de seri üretim sözleşmelerinin imzalanmasının kararlaştırıldığını anımsattı.

Vestel’in bu alanda yaptığı yatırıma büyük önem verdiklerini belirten Gönül, “İnanıyorum ki Vestel bu yatırımları sonucunda sivil ve askeri alandaki teknolojiler arasındaki sinerjiyi başarı ile yakalayabilecektir” diye konuştu.

Savunma Sanayi alanındaki çalışmalara son 10 yılda hız verildiğini ifade eden Gönül, şöyle konuştu: “Mutlulukla ifade edebilirim ki Mini İHA’lar, Taktik İHA’lar ve ANKA uçaklarımız ile birlikte insansız hava araçları alanındaki dışa bağımlılığımız tamamen sona erdirilmiş bulunmaktadır. Somut bir strateji çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde ulaşılan bu sonuçtan dolayı ülke sanayini kutluyorum.”

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu ise Zorlu Holding’in faaliyet gösteren her sektörde fark yaratmayı başaran bir grup olduğunu söyledi.

Bunun Ar-Ge’ye verdikleri önemden kaynaklandığını anlatan Zorlu, savunma sanayinin de son yıllarda üzerinde durmaya başladıkları ve iddialı oldukları bir alan olduğunu kaydetti.

Üretilen Taktik İnsansız Hava Aracı Karayel’in, Vestel’in Ar-Ge üretiminin savunma sanayine bir yansıması olduğu dile getiren Zorlu, şöyle konuştu: “Vestel Savunma 2005’ten bu yana kendi öz kaynağıyla sürdürdüğü çalışmalarda, Mini, Eğitim ve Taktik olmak üzere üç farklı grupta insansız hava aracı sistemi geliştirdi. Bu sistemlerin geliştirilmesinde tamamen yerli insan kaynağına yer veren Vestel Savunma, şimdiye kadar 20 milyon doları aşkın yatırımı kendi öz kaynağından karşıladı.

İnsansız hava araçları alanında Türk savunma ve havacılık sektöründe özel sektöre öncülük etmekten ve Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanmasına katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz. Zorlu Grubu olarak, teknolojiye ve yaptığımız yatırımlarımızı savunma ve havacılık alanında da aynı kararlılıkla sürdürerek Türk savunma sanayinin ihraç edeceği ilk insansız hava araçlarını da üretmeyi hedefliyoruz.”

Share