Pasifik Okyanusu’nda yüksek radyasyon alarmı

Japonya’da Mart 2011’de yaşanan yıkıcı depremde ağır hasan gören Fukuşima Nükleer Santrali’nin okyanusa radyasyon sızdırdığı tespit edildi. Santraldeki radyasyon oranı ise normalin 70 kat üzerinde.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) geçtiğimiz hafta Fukuşima’da kontroller yaptı.

Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali’ni işleten Tokyo Electric Power (TEPCO) firması, nükleer santraldeki radyasyon seviyesinin çok tehlikeli bir boyuta ulaştığı uyarısında bulundu. Santralde yer alan ve denize yeraltı ve yağmur suyu karışan bir oluğa yerleştirilen alıcılarla yapılan ölçümler, denize normalin 50 ila 70 katı radyasyon karıştığını ortaya koydu.
Fukusima-nukleer-santral

TEPCO, santraldeki nükleer atık depolayan tanklarda bir tehlike tespit edilmediğini, oluğun ise kapatılarak Pasifik Okyanusu’na radyasyon sızıntısının engellendiğini açıkladı. TEPCO Pazar günü yapılan ölçümlerde radyasyon sızıntısına işaret eden ölçümlerin hızla azaldığını ancak gün sonunda normalin 10 ila 20 katı arasında sonuç verdiğini belirtti.

AFP’de yer alan bilgiye göre ani azalmanın nedeni bilinmiyor. TEPCO nükleer atık depolarında sızıntı olmadığını belirtirken, okyanusa su sızdıran oluğun ise kapatılarak ölçümlere devam edildiği ifade edildi.

9 Mart 2011’de yaşanan depremin oluşturduğu tsunami, Fukuşima Santrali’nin güvenlik duvarını yıkmış ve ortaya çıkan ağır hasar çekirdek erimesine neden olmuştu. TEPCO, nükleer reaktörü soğutmak için kullanılan radyasyonlu su ile eriyen yakıt çubuklarını halen tam olarak temizleyebilmiş değil.
fukusima-sizinti

Dağlardan gelen yeraltı suyunun nükleer santralin altından geçerek Pasifik Okyanusu’na akması, Japon yetkililerin en kısa zamanda önüne geçmesi gereken sorun olarak beliriyor.(Al Jazeera)

Share