‘Plastik atıklar sanılandan fazla’

Atlantik Okyanusu, Hint Okyanusu ve Akdeniz’in 12 farklı bölgesinde araştırma yapan bilim insanları, okyanuslarda ve denizlerde bulunan plastik atık miktarının tahmin edildiğinden çok daha fazla olduğunu tespit etti.

(ntvmsnbc) İngiliz ve İspanyol bilim insanlarından oluşan ekip, okyanuslarda ve denizlerde 11 yıl süreyle yaptıkları araştırmalar çerçevesinde deniz seviyesinin altındaki atıklarının yüzeydekilere oranla 1000 kat fazla olduğunu açıkladı.
denizlerdeki-plastik-atiklar

Araştırmanın iddiasına göre, denizlerin ve okyanusların dibindeki plastik atıkların çoğunu mikroplastikler oluşturuyor ve bu atıklar tortu gibi suyun altına çöküyor.

Ekip adına açıklamalarda bulunan araştırmanın lideri Profesör Lucy Woodall, yüzeyde görülen plastik atıkların buzdağının görünen kısmına benzetti ve okyanus ve denizlerin dibindeki atıkların doğaya olan etkisinin araştırılması gerektiğinin altını çizdi.

Woodall’a göre, okyanus ve denizlerdeki plastik atıkların, buradaki doğal hayata olumsuz etki etmesi de oldukça muhtemel.

Royal Society Open Science journal’da yayınlanan araştırmaya göre, insanların kullandığı çoğu ürün için plastik kullanılıyor ve bu maddeler uzun vadede söz konusu kirliliğe sebep oluyor.

Share