RFID mikro çipler hayatımızı mı kolaylaştıracak mı?

Kapının anahtarlarını unutmak çoğumuzun kabusu olsa da Sandro Portner için bir anlam ifade etmiyor. Onun tek yapması gereken elini özel okuyucuya yaklaştırarak kapsını açmak… İsviçreli teknoloji hayranı Portner vücuduna monte ettirdiği özel çiplerle hayatını kolaylaştırdığını iddia ediyor:

“Bu durumun zorunlu olduğunu söylemiyorum. Ama ben bir teknoloji fanatiğiyim ve bu çipler de yeni bir icat. İleride teknoloji yok olmadan kullanmak istedim.”

RFID-Microchip

Akıllı telefonunuzu açıp kapatmak ya da kapılardan anahtarsız geçebilmek için kullanılabilen çiplerle ilgili her geçen gün yeni bir aplikasyon geliştirilirken, bir pirinç tanesinden küçük olan çipler insan bedenini olumsuz etkilemiyor.

Çipler dövmeciler tarafından rahatlıkla monte edilebiliyor. Dövme sanatçısı Deady Leemann şimdiye dek birçok kişiye çip implantı yaptığını belirtti:

“70 ya da 80 kişi bu implantlara sahip olmak için geldi. Dalgalar halinde geliyorlar. Birisi çip taktırıyor ve onu gören arkadaşları sonuçlardan memnun kaldığını öğrenince buraya gelerek kendilerine de implant yapılmasını istiyor.”

Sandro Portner ise bu konuda: “İnsanlara bu tip bir implant taktırmak ilk başta garip geliyor. Ama işin sonuçlarını görünce deneyebileceklerine karar veriyorlar. Belkide bu çip bana daha başka şeyler yapma imkanı verdiğinde onlar da deneyecekler” sözleriyle gelecekten umutlu olduğunu belirtti.

Peki ama bu teknoloji gerçekten ne işe yarıyor? Antropolog Daniela Cerqui bugün lüks dediğimiz şeylerin gelecekte zaruri hale geldiğinin altını çizdi:

“Gereklilik kavramı zamanla değişiyor. Biz bahislerin her geçen gün arttırıldığı bir tüketim toplumu içinde yaşıyoruz. Bugün kullanışsız hatta aptalca görünen birçok şey yarın makul karşılanabilir çünkü o ürünü destekleyen bir teknik alt yapıya ulaşırız.”

İsviçre Teknoloji Federal Enstitüsü araştırmacıları bu sorulara tıbbi bir cevap getiriyor. İnsan vücudundaki kolesterolü, kalp ritmini kontrol eden RFID mikro çipler hastaların ilaçlarını doğru zamanda almaları ve doktora görünmeleri konusunda yardımcı oluyor.

Ancak mikro çipler hakkında tartışmalar bitmiyor özellikle internet üzerinden yayınlanan bazı asılsız bildirgeler Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barrack Obama’nın 2011 yılı saplık reformu kapsamında bu tip çiplerin kullanımının zorunlu hale getirildiğinden bahsediyor.

Amerika’da tartışılan mikro çipler İsviçre’de ofis alanında hizmet vermeye başladı bile. Güvenlik kapılarından kolay geçiş sağlayan fotokopi makinesini çalıştıran teknoloji ofis çalışanları tarafından kullanılıyor.

Araştırmacılar mikro çiplerin takip edilemeyeceğini ve gizlilik tehdidi olmayacağını söylese de gelecekte RFID çiplerin hayatımıza etkilerini hep beraber göreceğiz.

Share