Rusya’da yıkımlar altında insanları bulan cihaz geliştirildi.

Rusya’da “Pikor-Bio” denen cihazın modernleştirilmiş modeli üretildi.”Pikor-Bi0” cihazı madenlerdeki göçük sırasında kurtarma işlerinde işçilerin aranması için geliştirildi.

Modernleştirilmiş modeli her bakımdan daha yetkin olduğu için başka amaçlarla da kullanılabilir.

yikim-altinda-kalanlari-bulmak

Modernleştirilmiş arac çökmüş kaya gibi engel içinden görebildiği gibi 40 santimetre kalınlığındaki beton ya da tuğla duvar gibi tekparça engeller arkasındaki canlıların varlığını da tesbit eder. Bunun için deprem,su baskını gibi doğal afetlerin meydana geldiği yerlerde çalışan kurtarmacıların işini kolaylaştırabilir.

“Pikor-Bio” aracı geliştirmiş Proje Bürosu marketing bölümü müdürü Timur Gorgeladze şunları anlattı:

“Pikor” aracı içine radar ve tablet bilgisayar monte edilmiş az boyutlu plastik bavuldur. İnsanlar aranırken operatör radarı yoklanan yere yöneltiyor ve sinyallerini bilgisayarın ekranında kaydediyor. Kum,kar tabakası altında,beton duvarın arkasında hayat belirtileri olan insan bulunursa varlığı bu sinyallere göre belli edilebilir.

“Pikor-Bio” aracı engel içinden görebildiği için, operatörün engel arasındaki insanları görmekten başka hareket edip etmediğini ve bunlara kadar mesafeyi belli etmesine imkan veriyor.. Engel arkasındaki insan solunum ve kalbinin atışlarına göre belli edilebildiği icin “ Pikor-Bio” aracı askerler,polis,kurtarmacılar tarafından kullanılabilir. Isı derecesi eksi 40 ve artı 50 şartlarında çalışabilen arac az boyutludur, ağırlığı 2 kilodan az.

pikor-bio

Böyle nitelikleri olan cihaz olaganüstü hallerin meydana gelmesinden sonraki ilk saatlerde kurtarma işlerine yararlı olabilir. İlk 1-2 saatte kurtarılmış olanların oranı daha yüksek olur.

Timur Gorgeladze, cihazın geliştirilmiş modeline ilgi tek Rusya’da gösterilmiyor,dedi ve şöyle devam etti:

“Pikor-Bio” cihazı Rusya’da kullanılmak için geliştirildi, ancak Hindistan ve Çin’de buna ilgi gösteriliyor. İşbirliği anlaşmasının yapılması görüşmeler düzeyindedir.

Başka ülkelerde “Pikor-Bio” cihazına benzer cihazlar var. Ama “Pikor’un” yazılımı Rus ürünüdür.Rus tüketicilerine göre bu, yabancı modelleri karşısındaki bir üstürlüğüdür. Diğer üstünlükleri de yabancı tüketicimerin dikkatini çekiyor. “Pikor” yabancı modellerinden daha az boyutlu olduğu için zor erişilir yerlerde, bina yıkımlarında kullanılması kolay. Bir de çalışırken diğer radyo araçlarının çalışmasına engel olmadığı gibi, diğer araçların sinyallerine dirençli ve dayanıklıdır.

Acil Durumlar bakanlığı dahil Rusya’nın birkaç bakanlığı cihaz alımına ilgi gösterdi.

Share