Sakharov ödülü Snowden’a

Özgürlük Savunucusu 23 Kuruluş Snowden’a Sakharov Ödülü’nün verilmesini istedi.

Sakharov ödülü Snowden'a

Sakharov ödülü Snowden’a

ABD Ulusal Güvenlik Teşkilatı’nın (NSA) dünya genelinde milyonlarca kişinin internet ve telefon kayıtlarını takibe aldığını ve aralarında Türkiye’nin de olduğu onlarca ülkeyi dinlediğini basına sızdıran eski CIA çalışanı Edward Snowden’a ödül çağrısı.

Özgürlük Savunucusu Avrupalı 23 Kuruluş Snowden’a Sakharov ödülünün verilmesi için açık mektup yayınladı.

Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü, bir insan hakları ödülü. Sovyet bilim adamı ve 1975 Nobel Barış Ödülü sahibi Andrey Saharov’un adını taşıyan ödül 1988’de Avrupa Parlamentosu tarafından hayatını insan hakları ve özgürlüklerini savunmaya adayan kişilere verilmek için kuruldu.

Aralarında Türkiye’den Alternatif Bilişim Derneği’nin de bulunduğu 23 kuruluşun Avrupa Meclisi Başkanlar Konferansına yazdığı mektup şöyle:

ABD Edward Snowden’ın Sakharov Ödülüne Adaylığını Desteklemek için Dijital Hak ve Özgürlük Savunucusu Avrupalı 23 Kuruluştan Açık Mektup

Edward Snowden’in yakın zamanda ortaya çıkardıkları, Birleşik Devletler ve ötesinde, demokratik bir devlette gözetimin kabul edilebilir sınırları ve istibarat faaliyetlerinde terörizmin meşruiyeti ve orantısı hakkında çoktandır gerek duyulan ve gecikmiş bir kamusal tartışmayı tetikledi. Ortaya çıkanlar Avrupa Birliği’nde de tartışmalar başlattı.

Özgür Düşünce için Sakharov Ödülü’nün başından beri amacı, insan hakları ve temel özgürlükleri, özellikle de ifade özgürlüğü hakkını savunmak için etkin faaliyet yürüten bireylerin tanınmasıdır. Snowden’in örnek kişiliği ile bu kriterleri sağladığına inanıyoruz. Eğer ödül ona verilirse Avrupa Birliği’nde demokrasi ve yasallığın -özellikle de sızdırıcıların korunması konusunda- gelişimine bir katkı olacaktır. Bu aynı zamanda uluslararası yasaya saygı duyulduğu mesajını da taşıyacaktır. Ödülün Snowden’e verilmesi, insan hakları ihlalleri hakkında açıkça konuştuğu için saldırıya uğrayanlara AB’nin değer verdiği ve koruduğunu dünyaya açıkça beyan edecektir. Daniel Ellsberg ve önceki NSA sızdırıcıları Snowden’in eylemini övmüşlerdi. Bizce Andrei Sakharov olsa o da aynısını yapardı.

Sakharov -baskıcı devlete muhalif olmuş bir nükleer fizikçi- ulusal güvenlik ve savunmadaki konumunu kullanarak insan haklarının korunumuna dair endişeleri ifade etmişti. Bunun gibi, Snowden profesyonel bilgisini kullanarak bireylerin temel haklarının kötüye kullanımına ve bunun toplumlara olan etkisine dikkat çekti. Bu iki insan da devlet hizmetinden yurttaş hakları savunuculuğuna dönüşümlerinde muhalifleşirken bu eylemlerinin onlara getirebileceği maliyetin bütünüyle farkındaydılar. Temel insan haklarımız için cesurca, eylemi sonucunda kişisel özgürlüğüne yansıyacak maliyeti tahmin ederek, tutum almış bu insanı tanımak Avrupa Birliği’nin ahlaki görevidir.

Kısa listede yer bulabilmiş bütün adayların ödülü hak ettiklerinin farkındayız ve yapılacak seçimin zor olduğunu anlıyoruz. Fakat bütün adaylar aynı konumda değiller. Diğer adayların faaliyetleri totaliter rejimlere karşı olduğu için zaten birçok ödül almışlardır ve tartışmalı bir konumda değiller.

Sakharov Ödülünün verileceği kişiyi seçerken lütfen Snowden’in dünyaya neyi gösterdiğini hatırlayın: hesap verilemez topyekün gözetim diktatörlüklerle sınırlı değil, demokrasiler de yurttaşların temel özgürlüklerini ortadan kaldırmakta. Lütfen aklınızda tutun: Avrupa Birliği’nin şu anda yapabileceği birkaç şeyden biri Edward Snowden’i desteklemektir.

Snowden’in eylemleri, geleneksel basit ulusalcı dinamiklerin ötesinde, küresel düzeyde devlet gücünün pervasızlığına meydan okumuştur. Ödül, sınırları olmayan ağların dünyasında aktivizmi savunan bir yöne işaret edecektir. Edward Snowden gözüpek eylemleri için ne kolektif olarak Avrupa Birliğinden, ne herhangi bir Üye Devlet veya herhangi bir Avrupa kurumundan destek almıştır.

Avrupalı yurttaşlar olarak Sakharov Ödülü’nün bu nahoş vaziyeti değiştirmenin en iyi yolu olduğuna inanmaktayız. Bu yüzden Sakharov Ödülü’nü, cesareti ve Ödül’ün temsil ettiği değerlere bağlılığı onuruna Edward Snowden’e vermenizde ısrarcıyız.

Saygılarımızla,

Alternatif Bilişim Derneği, Türkiye
ApTI, Romanya
Arbeitskreis Vorratsdatenspeicherung, Almanya
ARTICLE 19, Uluslararası
Bits of Freedom, Hollanda
Chaos Computer Club e.V., Almanya
DFRI, İsveç
Digitalcourage, Almanya
Digitale Gesellschaft e.V., Almanya
Electronic Frontier, Finlandiya
European Digital Rights (EDRi)
Foundation for Information Policy Research, İngiltere
Initiative für Netzfreiheit, Avusturya
Internet Society, Polonya
IT-Political Association, Danimarka
Iuridicum Remedium, Çek Cumhuriyeti
La Quadrature du Net, Fransa
Modern Poland Foundation, Polonya
Net Users’ Rights Protection Association (NURPA), Belçika
Open Rights Group, İngiltere
Panoptykon Foundation, Polonya
Transnational Institute, Hollanda
Vrijschrift, Hollanda
Kaynak:GerçekGündem

Share