Samsung’dan Apple’a misilleme

Apple içeriğini gizli tuttuğu patent uzlaşmasının maddelerini en büyük rakibine açıklayacak.

ABD’de bir mahkeme, Apple ve HTC arasında bu ay içinde yapılan patent anlaşmasının şartlarının Samsung’a açıklanması gerektiğine hükmetti. Apple bu kararla, içeriğini gizli tuttuğu patent uzlaşmasının maddelerini en büyük rakibine açıklama zorunda kalacak.

Samsung'dan Apple'a misilleme

Samsung’dan Apple’a misilleme

ABD’li elektronik devi Apple ve Tayvanlı akıllı telefon devi HTC, 11 Kasım’da duyurdukları anlaşmada, kullanacakları patentlere lisans alınması sürecinde beraber hareket edeceklerini açıklamış ve aralarındaki tüm patent davalarını sona erdirmişti. Yapılan 10 yıllık anlaşmanın maddeleri, Apple ve HTC tarafından kamuoyuna açıklanmamıştı.

Apple ile küresel patent savaşlarına devam eden ve Ağustos ayında ABD’de kaybettiği dava sonrasında rakibine 1 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edilen Samsung, mahkemeye başvurarak anlaşma şartlarının kendisine açıklanmasını istemişti. Samsung talebine gerekçe olarak, “HTC ile Apple’ın yaptığı anlaşma kapsamına giren patentlerin bir kısmının kendisini de ilgilendiriyor olduğunu düşündüğünü” belirtmişti.

KARAR APPLE’I KIZDIRACAK
Reuters’ın verdiği bilgiye göre, Samsung’un California eyaletindeki bir mahkemeye yaptığı başvuru sonrasında, Apple’ın gizli tuttuğu anlaşmanın şartlarını açıklaması hükmü çıktı.

Mahkeme Apple’a, “vakit geçirmeden HTC ile yaptığı anlaşmanın kopyasını çıkarmasını ve sadece avukatlar tarafından görülebileceği ibaresini ekleyerek Samsung yetkililerine göndermesini” emretti. Karar gereği, anlaşma Samsung avukatları tarafından görülebilecek ve kamuya açıklanmayacak.

Samsung, kendisi gibi piyayasa Android tabanlı telefonlar sunan HTC’nin Apple ile yaptığı anlaşma sonrasında patent rekabetinde dengelerin değişebileceğini gördü. HTC ve Apple, Mart 2010’dan bu yana patent kavgası veriyordu. Bu kavganın sona ermesinin ardından, Apple 10’dan fazla ülkede patent davaları verdiği Samsung’a karşı daha fazla odaklanma şansı yakaladı.

Share