Türkiye, internette ‘özgür olmayan ülkeler’ arasında

Merkezi Washington’da bulunan Özgürlük Evi (Freedom House), dünyanın çeşitli ülkelerinde internetin ne kadar özgür olduğuna yönelik yıllık raporunu açıkladı.
Internet-sansuru

Özgürlük Evi’nin ‘Nette Özgürlük 2016’ raporunda Türkiye, ‘kısmen özgür’ düzeyinden, ‘özgür olmayan’ düzeyine indirildi.

İnternet özgürlüğünde en özgür ülkelere 0 puan, özgür olmayan ülkelere de 100 puan verilerek yapılan değerlendirmede, Türkiye 61 puanla özgür olmayan ülke arasında yer aldı. Geçtiğimiz yıl 58 puanla ‘kısmen özgür ülke’ kapsamında değerlendirilen ülkeler arasında bulunan Türkiye, internet özgürlüğü konusunda 2011 yılından bu yana 16 puanlık bir gerileme gösterdi.

Türkiye’de internet özgürlüğünün son yıllarda kötüleştiğine işaret edilen raporda, sosyal medya platformlarının engellenmesi, kullanıcıların çoğunlukla hükümet yetkililerine yönelik ya da dinle bağlantılı eleştirileriyle alakalı suçlamalardan adli kovuşturmaya uğraması gibi gelişmeler vurgulandı.

Raporda bu kısıtlamaların, sosyal medya ve iletişim uygulamalarının darbe teşebbüsüne karşı halkı harekete geçirmede oynadığı kritik role rağmen, 15 Temmuz 2016’daki başarısız darbe teşebbüsünden sonra da artmaya devam ettiği belirtildi.

Raporda Türkiye ile birlikte kategorisi düşen ülkeler arasında Brezilya da yer aldı. Brezilya, ‘özgür ülke’ kategorisinden ‘kısmen özgür’ kategorisine geriledi.

Çin ikinci kez ‘özgür olmayan ülke’ kategorisinde yer alırken, Çin’i Suriye, İran ve Etiyopya izledi. 65 ülkenin internet özgürlüğünün irdelendiği raporda Özbekistan, Küba, Vietnam ve Suudi Arabistan da özgür olmayan ülkeler içinde yer aldı. Uganda, Kamboçya ve Bangladeş ise, geçen yıla göre notu en çok düşen ülkeler oldu.

DÜNYADA İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLAMALARI İKİYE KATLANDI

Özgürlük Evi’nin raporunda, dünya genelinde hükümetlerin ifade özgürlüğünü kısıtlama, şifreleme teknolojilerini yasaklama ve yetkililerce kabul edilemez bulunan paylaşımlar yapan kullanıcıları cezalandırma gibi uygulamalarının ikiye katlandığı belirtildi.

tartisilan-internet-yasasi

ABD’de internet özgürlüğünün de değerlendirildiği raporda, ABD’de internetin özgür olduğu belirtildi. Ancak araştırma yöneticisi Adrian Şahbaz, 8 Kasım’da yapılan başkanlık seçimlerini kazanan Cumhuriyetçi Partili Donald Trump’ın bu özgürlüğü ne kadar koruyacağına ilişkin kaygıları olduğunu söyledi.

Share