Twitter ve Facebook komple kapatıldı!

Bakırköy 3. Sulh Ceza Hakimliği’nin dün gece sosyal medyada Atatürk Havalimanı saldırısına ilişkin yayımlanan içeriklere ilişkin yayın yasağı kararı almasının ardından ilgili linklere değil komple Twitter ve Facebook’a erişim yasaklandı. Vatandaşlar platformlara VPN programları kullanarak erişim sağlıyor.
facebook-twitter

Dün gece İstanbul Atatürk Havalimanı’nda meydana gelen patlamanın ardından Facebook ve Twitter’a iletişim kesildi. Bu sabahtan itibaren de kullanıcılar sosyal medya hesaplarına giremiyor. Hesaplarına giremeyen kullanıcılar VPN kullanarak erişim sağlamaya çalışıyor.
VPN NEDİR?

VPN ağlara uzaktan erişimi sağlar. Virtual Private Network (VPN), İnternet üzerinden başka bir ağa bağlanmayı sağlayan bağlantı çeşididir. VPN’ler güvenilmeyen ağlara bağlanmayı sağlamanın yanı sıra ülkenin kısıtlamalarından kurtulmak için de kullanılır. Yasaklı siteler veya herhangi bir nedenden dolayı bir süreliğine yasaklanmış sitelere giriş sağlanır.

 

Vocativ’de yer alan bir makalede saldırının ardından sosyal medyanın engellenmesi eleştirildi. Haber, “Türkiye saldırının ardından haber sitelerini, Twitter’ı ve Facebook’u engelliyor” başlığıyla okurlarına sunuldu.

vocativ

BTK’DAN AÇIKLAMA

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), kamuoyunda infial uyandırma ve toplumu dehşete düşürmeye yönelik kasıtlı paylaşımlarda bulunanların yasal sorumlulukları bulunduğu uyarısında bulundu.

BTK’dan konu ile ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

“28/06/2016 günü düzenlenen, masum insanların hayatını kaybetmesine neden olan ve ülkemizin birlik ve huzurunu hedef alan terör saldırısı sonrası sosyal medya üzerinden saldırı anına ve saldırı mağdurlarına ait çeşitli görüntüler paylaşılmaktadır. Mahkeme kararı ile hakkında yayın yasağı da getirilen söz konusu görüntülere ilişkin paylaşımlar yoluyla menfur terör saldırısının amacına bilerek veya bilmeyerek hizmet edildiği değerlendirilmektedir.

Bu itibarla, internette ve özellikle sosyal medyada yapılan ve hukuki sorumluluğu bulunan bu tür paylaşımlar (tweet, retweet vb.) konusunda vatandaşlarımızın gerekli hassasiyeti göstermesi beklenmektedir.Kamuoyunda infial uyandırma ve toplumu dehşete düşürmeye yönelik kasıtlı paylaşımlarda bulunanların yasal sorumlulukları bulunmaktadır. Söz konusu görüntüleri yayınlayarak veya paylaşarak terörizmin amacına hizmet edenler hakkında, milli güvenlik, kamu düzeni ve güvenliğinin korunmasına ilişkin mevzuat kapsamında ilgili kurumlar
nezdinde her türlü yasal incelemenin takipçisi olunacaktır.(Sözcü)

Share