Üniversitenin elektrik ihtiyacını karşılayacak

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), kendi elektrik ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayacak olan güneş enerjisi santralinin açılışını törenle yaptı.

Proje Koordinatörü Doç. Dr. Naci Genç, “Bu sistemin üniversitemize yılda yaklaşık 280 bin TL katkısı olacağını söyleyebiliriz. Kurulum maliyeti düşünüldüğünde kendini yaklaşık 5 yılda finanse edecek olan bu sistemi, büyüterek üniversitemizi elektrik faturası yükünden kurtarabiliriz” dedi.

Türkiye’de en çok güneş alan iller arasında yer alan Van’da YYÜ, güneş enerjisinden yararlanmak için ilk adamı attı. Bunun için kampüs alanında ‘YYÜ Kampüsü Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali Uygulaması’ projesi kapsamında oluşturulan 400 kilovat güç değerindeki güneş enerjisi santralini törenle devreye soktu.

gunes-pilleri

Törene Van Valisi Aydın Nezih Doğan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, kurum amirleri ve akademisyenler katıldı. Kurulan santralle üniversitenin elektriğinin yüzde 25’ni karşılayacaklarını söyleyen proje koordinatörü Doç. Dr. Naci Genç, Van’ın yılda 3 bin 100 saat güneş aldığına dikkat çekti. Doç. Dr. Genç, “YYÜ’nün yıllık elektrik enerjisi faturası araştırma hastanesi hariç yaklaşık 3 milyon TL civarında. Bu rakam giderek artacaktır. Yerleşkemizde kurulan bu sistemden üretilecek elektrik, üniversitemize yılda yaklaşık 280 bin TL katkı sağlayacak. Kurulum maliyeti düşünüldüğünde bu santral 5 yılda kendisini finanse edecektir. Sistem büyütüldüğü taktirde üniversitemiz elektrik faturası yükünden kurtulacaktır”dedi.

Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise, güneş enerjisi sisteminin doğaya en az zarar veren ve insan hayatını kolaylaştıran sistemlerden biri olduğunu söyledi. Vali Doğan, Van gibi ekonomisi gelişmekte olan illerin, bu tür çalışmaları yaparken daha çok modeli ve illeri inceleyip ona göre hareket etmeleri gerektiğini ifade etti. Konuşmaların ardından santralin açılış kurdelesi kesildi.
Kaynak:DHA

Share