Wi-Fi ile duvarın arkasındaki insanları görmek mümkün

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bilim insanları, geliştirdikleri Wi-Fi verici sistemi ile duvarların içini ve arkasını görmeyi mümkün kıldı.

WiVi

“Wi-Vi” adını verdikleri sistemle radyo sinyalleri için yeni bir algoritma üreten mühendisler, duvar arkasındaki kişilerin çeşitli parametreler aracılığıyla görülebilmesini sağladı.

2013 yılında başladıkları çalışmalar sonucunda sistemi sürekli olarak geliştiren bilim insanları, bu sayede duvar arkasındaki kişilerin boyunu ve kilosunu da tespit etmeyi başardı.

ENKAZ ALTINDAKİLERİN BULUNMASINI SAĞLAYABİLİR

Sistem çalışma metoduna göre, sinyaller hareketsiz bir cisme çarptığında etkisiz hale geliyor ancak hareketli bir cisimle karşılaştıklarında sinyaller arasındaki uzaklık, cisimlerin nerede ve ne kadar hızlı hareket ettiğinin tespit edilmesini sağlıyor.

wi-vi

Duvar arkasındaki cisimlerin neye benzediğini, diğer odada hareket edip etmediğini gösteren bu sistem, bir akıllı telefonun sinyal kaynağı olarak kullanılmasıyla bir bina içinde esir tutulanların veya enkaz altında sıkışanların görülmesine imkan sunabilir.

Share