Yolcu taşıyabilen ilk drone’u Çin’in yapması ABD’yi panikletti

Çinli İnsansız Hava Aracı (İHA) üreticisi Ehang şirketinin, dünyanın ilk yolcu taşıma kapasiteli İHA’sını tasarlaması, ABD’de tartışmalara yol açtı. Bu teknolojiye sahip olmayan ABD’de ‘Pekin, İHA’ları sahaya asker göndermek için kullanır mı?’ sorusu akılları kurcalamaya başladı.

insan-tasiyan-drone

Las Vegas’ta düzenlenen CES 2016 teknoloji fuarında tanıtılan Ehang 184, sadece elektrikle çalışıyor ve deniz seviyesinde uçurulduğunda 23 dakika havada kalabiliyor. 8 elektrikli motora sahip ve dahili GPS sistemi ile sürüşü tamamen otomatik şekilde yapılan aracın havalanması için yapılması gereken tek şey, kokpitteki tabletten gidilecek noktayı seçmek.

ABD BASINI JETGİLLER AİLESİNİ ANIMSADI

Diğer taraftan Ehang şirketinden yapılan açıklamada, aracın insanların daha kolay uçmalarını sağlamak ve sağlık ve taşımacılık gibi alanlarda devrim yapmak için geliştirildiği belirtildi.

​ABD basını ise bu yeni teknolojinin özellikle askeri alanda kullanılabileceğini savundu. National Interest dergisindeki bir yazıda, “George Jetgil’in kullanabileceği bir hava aracı nedeniyle ABD medyasında yaşanan çılgınlığa rağmen, aracı askeri alanda kullanma amacı bulunmuyor” denildi.

‘ABD ORDUSU OTOMASYONA AĞIRLIK VERİYOR’

Öte yandan, söz konusu hava aracının ileride askeri amaçlar için kullanılabileceğinin belirtildiği yazıda, “ABD ordusu, bir Apaçi helikopterinin ya da F-35 savaş uçağının çok sayıda drone‘u kontrol ettiği ‘insanlı-insansız tim’ çalışmalarına agresif şekilde devam ediyor. ABD ordusundaki uzmanlar, havacılık alanında gelişmiş otomasyon seviyelerini sistemler üzerinde uygulamaya devam ediyor. Askeri araçları kullanan ‘insan operatörler’, yakında ileri düzeyde akıllı sistemleri gözetleyen misyon komutanları olarak görev yapmaya başlayacak” ifadeleri kullanıldı.

 

‘FİYATI 200 İLA 300 BİN DOLAR ARASINDA OLACAK’

Bu arada Ehang Finans Müdürü Shang Hsiao, Ehang 184’ün fiyatının 200 bin ile 300 bin dolar arasında belirlemeyi düşündüklerini söyledi.

Share