Android cihazınızı öldürmeyin

Android’inizi kurcalarken tuğlaya dönüştürmeyin! İşte yapabilecekleriniz…

Android cihazınızı öldürmeyin

Android cihazınızı öldürmeyin

Android’li cihazınızda Custom ROM gibi işlerle uğraşırken onu tuğlaya çevirmek istemiyorsanız…

Androd’li telefonunuzu veya tabletinizi root’layıp farklı Custom ROM’ların tadını çıkarmayı seviyorsanız, bu işlerle uğraşırken cihazınızı kullanılmaz hale getirme riskini de alıyorsunuz demektir.

Telefonun kullanılmaz hale gelmesi, kullanıcılar ve geliştiriciler arasında çoğunlukla “tuğla” kelimesiyle tarif ediliyor. Bunun nedeni “tuğlalaşan” cihazınızın siz onu onarana kadar (bazı durumlarda geri dönüş mümkün olmayabilir) hiçbir işe yaramayacak olması.

Peki böyle korkunç bir durumun başınıza gelmemesi için nelere dikkat etmeniz gerekir? Alabileceğiniz önlemler var mı? Root ve Custom ROM’ları sıkça deneyen CHIP Online editörleri olarak tecrübelerimizi sizlere aktarmak istedik.

Bir Custom Recovery yükleyin

Android işletim sisteminde genellikle kurtarmaya yönelik üç yöntem sunulur: Download modu, Bootloader ve Recovery. Custom recovery ise cihazınızla gelen varsayılan kurtarma işlevlerinden çok daha geniş seçenekler sunar. Custom ROM yüklemeyecek olsanız bile custom recovery ile sisteminizin yedeğini alabilir, onu yedekten geri yükleyebilirsiniz.

En iyi ve en popüler custom recovery’ler arasında Team Win Recovery Project (TWRP) ve ClockWorkMod (CWM) var.

Fastboot ve ADB’yi tanıyın

Telefonunuzu modifiye etmeye başlamadan önce Fastboot veya ADB (Android Debug Bridge) komutlarını öğrenmenizde fayda var. Bu sayede cihazınıza komut satırından dosya transferi yapabilir, dahası onu komut satırından kurtarmanız mümkün olabilir. Fastboot’la ilgili detaylı bir kılavuza AndroidForums üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yedekleyin!

Yedeklerinizi bir SD kartta veya cihazınızın kök dizinine yakın bir yerde saklamanızın faydası var. Recovery içinden yedek oluşturmak çok kolay bir iş. “Backup” yolunu izleyin ve tüm bölümleri yedeklemeyi seçin.

Nandroid yedeği alın

System ve Data dizinlerini yedekleseniz dahi bunlar tam yedek sayılmazlar. İşletim sisteminizin tam bir yedeğini almak için birkaç dizini daha yedeklemelisiniz. Custom recovery’ler varsayılan olarak bu klasörleri seçmezler. Yedek alırken tüm dizinleri işaretlediğinizden emin olun.

Yedeği PC’nizde de saklayın

İşletim sisteminizin sadece bir yedeğinin olması yetersizdir. Cihazınızın bir yedeğini oluşturduktan sonra bu yedeği masaüstü PC’nize kopyalayın. Bunun için izleyebileceğiniz birkaç yol var. En kolayı cihazınızı PC’nize bağlayıp dahili depolamasına PC’nizden göz atarak tüm yedek klasörünüzü PC’nize kopyalamak. TWRP kullanıyorsanız, kök dizininde TWRP dizinini arayın.

Hard reset’lemeyi öğrenin

Kilitlenen cihazınızı baştan başlatmanın en kolay yolu, pili çıkarıp takmak. Ancak bunu her cihazda yapmanız mümkün değil. Bu nedenle birçok üretici, “hard reset”lemeye yönelik bir işlev sunuyorlar. Örneğin Nexus 4’te güç düğmesini 10 saniye basılı tutarak cihazınızı baştan başlatabiliyorsunuz. Kendi cebiniz için izleyeceğiniz yöntemi bulmak için Google’da cihazınızın modeli + reset aramasını gerçekleştirebilirsiniz.

Hard reset’in bazen fabrika ayarlarına dönmek anlamına geldiğini de unutmayın; yapmak isteğiniz bu değil cihazınızı baştan başlatmak.
Kaynak:Chip Online

Share