Android’de bilgiler silinmiyor!

Google’ın geliştirdiği işletim sistemi Android’i kullanan akıllı telefonlarda sıfırlama işlemi yapılsa bile bilgilere erişilebildiği ortaya çıktı.

Android işletim sistemli cihazları sıfırlamak yetmiyor. Android işletim sistemli cihazları sıfırlamak yetmiyor.

Güvenlik yazılımları üreticisi Avast’ın ortaya çıkardığı bir açık Android işletim sistemli telefonlarda büyük bir güvenlik sorunu olduğunu gösterdi. İşletim sisteminde yer alan ‘sıfırlama’ özelliğinin kullanıldıktan sonra bile telefondaki bilgilere erişilebildiği ortaya çıktı.

Güvenlik şirketinin 20 farklı ikinci el telefon üzerinde yaptığı denemelerde telefonlardaki 40 binin üzerindeki fotoğraf geri getirildi. Ayrıca Google aramaları, e-postalar ve SMS gibi veriler de alınabildi.

android-sifirlama-resim

Kullanılan yöntemin bilgisayar disklerinden bilgileri kurtarmaktan bir farkı yok. Benzer bir yöntem silinen disklerdeki bilgileri geri getirmek için de kullanılıyor. Sorunun temelinde ise format atılan bir diskin hiçbir şey yazmadan kurtarılabilmesi mantığına dayanıyor. Telefon kullanıcısı cihazını sıfırladıktan sonra belleğe hiçbir şey yazmadan elinden çıkarırsa verilerin geri getirilme ihtimali bulunuyor. Bu yüzden telefonu sıfırladıktan sonra küçük de olsa bir dosya kayıt etmek gerekiyor.

Fotoğraflarınıza kolaylıkla erişilebilir

Avast, e-ticaret devi eBay’den satın alınan 20 Android telefon üzerinde kendilerine ait güvenlik araçlarını kullanarak 40 bin fotoğrafa erişim sağladıklarını belirtti. Erişim sağlanan fotoğrafların 750 tanesinin kadınlara; 250 tanesinin de erkeklere ait çıplak görüntülerden oluştuğu belirtildi.

Erişilen veriler arasında ayrıca 1500 çocuğa ait aile fotoğrafı, 1000 Google araması, 750 e-posta, SMS ve 250 bağlantı isimleri bulundu.

android-sifirlama

Şifrelemek de mümkün

Özellikle ikinci el telefonlar için büyük bir güvenlik açığı oluşturan bu durumu engellemenin bir diğer yolu ise telefonu şifrelemek. Genelde Ayarlar/Güvenlik ve Telefonu Şifreleme menüsü altında bulunan bu özellik telefondaki bilgilerin şifrelenmesini sağlıyor. üçüncü bir kişi telefonu satın alsa bile şifrelenmiş verilerle karşılaşıyor.

iOS’da sorun yok

Apple tarafından geliştirilen ve iPhone’da kullanılan iOS işletim sisteminin yeni sürümlerinde kullanıcı verileri şifrelendiği için böyle bir sorun bulunmuyor. Eski işletim sistemi sürümlerinde ise sıfırlama işleminden sonra belleğe birkaç kez yeni dosya kaydı yapılıyor. Bu da bilgilerin güvenliğini sağlama konusunda destek oluyor.

Kaynak: Avast

Share