Apple cüzdanınızı evde unutturacak

9 Eylül etkinliğinde iPhone 6’yı ve akıllı saatini tanıtan Apple firması, çok önemli bir şey daha gösterdi, Apple Pay ile mobil ödeme.

Tabii ki etkinlik boyunca herkesin dikkati iPhone 6, iPhone 6 Plus ve sonrasında da Apple Watch akıllı saatteydi. AppleWatch o kadar çok ilgi gördü ki, firmanın yeni sunduğu mobil ödeme sistemi “Apple Pay” onun yanında biraz geri planda kaldı. Ama pazarı bilen herkes bunun Apple için en büyük manevralardan biri olduğunu düşünüyor.

Apple Pay çok özetle “Yeni cüzdanınız. Ama cüzdan olmadan.” sloganıyla anlatılıyor. Apple yaptığı sunumda kredi kartı ile uğraştığınız, çalıştı çalışmadı diye dert ettiğiniz, POS cihazı uyumsuzluğu gibi tuhaf sorunlar yaşadığınız o günleri yoketmek istiyor. Mobil ödeme pazarında çok büyük bir yer kapabilmek için de bu yeni sistemi Visa, MasterCard ve American Express gibi dev finans firmaları ile birlikte planlamış.
applepay-iphone

iPhone 6, iPhone 6 Plus ve Apple Watch cihazlarının dokunmasız iletişim sağlayan NFC desteği, kişisel bilgilerinizi kilitleyen Touch ID ve cihazlardaki özel güvenlik çipi sayesinde Apple Pay’in teknik altyapısı oluşturulmuş. Mesela Apple Watch’ı mağazadaki NFC destekli POS cihazına bir kez tıklamak, veya iPhone 6’yı POS cihazına yaklaştırmak otomatik olarkak faturayı ödemenizi sağlayacak. Ufak bir sesli ve titreşimli uyarı sayesinde doğru miktarda, kolayca ve hızla ödeme yaptığınızı bileceksiniz.

Apple’ın Passbook isimli uygulaması ile mağaza indirim kartlarınızı, uçak ve konser biletlerinizi zaten saklayabiliyordunuz. İşte Passbook artık banka kartı ve kredi kartı bilgilerinizi de tutabilecek ve bunu mobil ödemelerde kullanabileceksiniz. Her ödemede kredi kartınızı ve ödemenizi otomatik olarak eşleyip, bankaya doğru bilgiyi yollayan güvenli ve öncekinden farklı bir kod oluşturulacak. Bu sayede fiziksel kredi kartınızı veya şahsi kart bilgilerinizi kimseye vermek zorunda kalmayacaksınız. Ayrıca artırılmış güvenlik için Apple ödemelerinizin bilgilerini cihazda saklamayacak.

Şu anda ABD’de 220,000 mağazada devreye sokulan sistem, hızla Avrupa ve dünyanın kalanında da yayılacak deniliyor. Apple’ın iPhone 6, 6 Plus ve Watch alan müşterileri bu kolay ve güvenli mobil ödeme sistemini hemen kullanmaya başlayabilecekler. Finans uzmanları Apple’ın mobil ödeme alanına bu girişini, pazarı genişletecek bir hareket olarak görüyorlar. Ama bazı uzmanlar da Apple’ın bu konuda geç kaldığına ve mobil ödeme pazarının farklı teknolojilere (MCX gibi), farklı sistemlere kaymaya başladığına inanıyorlar. Bakalım hangi kesim haklı çıkacak.
Kaynak:Gerçek Gündem

Share