Dünyanın ilk akıllı telefonu 20 yaşında

Dünyanın ilk akıllı telefonu dün yirminci yaş günün kutladı. IBM Simon Personal Communicator adındaki cihazın ilk olarak satıldığı tarih ise 16 Ağustos 1994.

IBM Simon piyasada olduğu yıllarda tabi ki akıllı telefon olarak adlandırılmamıştı. Ancak hem cihazın dış görünümü hemde özellikleri IBM Simon’ın dünyanın ilk akıllı telefonu olduğunu gösteriyor. IBM o günlerde yalaşık 50.000 adet cihaaz satmayı başarmıştı. Bu noktada cihazın Amerika’da yalnızca 15 eyalette kullanılabildiğini de hatırlatmakta yarar var.
ilk-akilli-telefon

IBM Simon özellikle iş dünyasında oldukça büyük bir üne sahipti. IBM Simon’ın yapabildiklerine baktığımızda ise cihazın yazılım uygulamalarına, takvime, mail gönderebilme özelliğine, Fax makineleri ile bağlantı kurabilme özelliğine sahip olduğunu ve tabi ki telefon görüşmesi yapabildiğini söyleyebiliriz.

Cihaza baktığımızda ilk gördüğümüz ekran LCD bir ekran olması ile dikkat çekiyor. IBM Simon’ın birde kalemi bulunuyor. Cihazın ağırlığı ise 500 gram olarak karşımıza çıkıyor. Küçük bir kıyaslama yapacak olursak bu ağırlığın iPad Air’ın ağırlığından daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Dünyanın ilk akıllı telefonunun da en büyük derdi bataryasıydı. Cihazın pil ömrü oldukça kısıtlıydı. Şimdilerde halen daha son model akıllı telefonlarda bile pil ömrü derdi hepimizin en büyük derdi.

IBM Simon hakkında belkide en çok merak edilen şey cihazın fiyatı. Dünyanın ilk akıllı telefonu 1994 yılında 899 dolar satış fiyatına sahipti. Ancak bu fiyat yıllık enflasyon hesaba katılarak hesaplanırsa ortaya 1400 dolardan daha fazla bir fiyat çıkıyor.

IBM Simon yakaladığı kısıtlı başarıya rağmen akıllı telefon geliştiricilerine ilham kaynağı olan bir cihaz olarak hiç unutulmayacak.
Kaynak:Mynet

Share