Herkesi konuşturacak ihale

Türkiye’de cep telefonu operatörlerinin kapsama alanında olmayan yerler için ihale 17 Ocak’ta.

Türkiye’de cep telefonu operatörlerinin kapsama alanında olmayan nüfusu 500’ün altındaki 2 bin 128 yerleşim yerinin kapsama altına alınması amacıyla, kurulacak altyapı için daha önce 28 Aralık olarak duyurulan ihaleye teklif verme son günü, 17 Ocak 2013’e ertelendi.

Herkesi konuşturacak ihale

Herkesi konuşturacak ihale

Altyapı bedeli, Evrensel Hizmet Fonu’ndan karşılanacak olan ihaleyi kazanan cep telefonu (GSM) operatörü, kuracağı altyapının diğer GSM operatörleri ve aboneleri tarafından kullanılmasına izin verecek.

Türkiye’de iletişimin sağlanmadığı hiçbir yerin kalmaması için GSM hizmetleri ya da mobil telefon hizmetlerinin Bakanlar Kurulu kararıyla Evrensel Hizmet Fonu kapsamına alındı.

Haberleşme Genel Müdürlüğü ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) ortak çalışması sonucunda hiçbir GSM operatörünün çekmediği yerleşim yerleri tespit edildi.

Nüfusu 500’ün altında olan ve hiçbir GSM operatörünün çekmediği çoğunlukla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan 2 bin 128 yerleşim yerinde yaşayan kişilerin de cep telefonuyla konuşabilmesi için teklifler, 17 Ocak 2013 tarihinde alınacak.

İhaleyi kazanan şirket, Türkiye’de 3 GSM operatörünün de kasama alanında bulunmayan 2 bin 128 yerleşim yerinin kapsama alanına girmesi için altyapı kuracak. Her bölgeye tek bir altyapı kurulacak. Operatörler bölgeyle sınırlı olmak üzere birbirlerinin altyapısını kullanmak suretiyle hizmet verecek.

“Altyapı 3 yılda tamamlanacak”

17 Ocak 2013’te tekliflerin alınacağını, ihale komisyonunun yapacağı değerlendirme sonucunda en ekonomik fiyatı veren operatör ya da firma ile sözleşme imzalanacak.

Sözleşme gereği alt yapı çalışmaları 3 yıl içinde tamamlanacak. 3 yılın tamamlanmasının ardından işletme süreci de hizmet alımı şeklinde gerçekleşecek.

Kurulum masrafları Evrensel Hizmet Fonu’ndan ödenecek. İşletim maliyeti de her yıl ne kadar masraf varsa ödenecek. İşletim maliyetinde operatörün, verdiği hizmetten dolayı bir geliri de olacak. İşletim masrafı ödenirken, net maliyet hesabı yapılacak. Yani işletmenin geliri giderinden az olursa fark Evrensel Hizmet Fonu’ndan ödenecek. Burada nüfus düşük olduğu için maliyet yüksek, gelir düşük olacak. Bir süreden sonra bu bölgelerde yaşayan insanların başlattığı trafikten ziyade, dışardan gelen trafik daha çok olacak.

Share