iPhone’larda göz yormayan teknoloji

iOS işletim sisteminin 9,3 sürümü yayınlandı. Yeni sürümde gözleri daha az yoran ve uyku kaçırmayan Night Shift teknolojisi var.

apple-night-shift-mode

Apple, 21 Mart’taki ürün lansmanında yeni iPhone 5SE ve iPad Pro ürünlerinin yanı sıra, iOS işletim sisteminin 9,3 versiyonunu da yayınladı. Yeni versiyonda, ekran ışığının mavisini kısarak gözü daha az yoran ve uyku kaçırmayan Night Shift teknolojisinin kullanılacağı biliniyordu.

Bu yenilikten faydalanmak için yapılacak ayarlar oldukça basit.

Adımlar

Ayarlar menüsüne girin.
Ekran ve Parlaklık’ı seçin.
Parlaklık menüsünün altında artık yeni bir seçenek var: Night Shift
Bu alt menüde 3 seçenek var: İlki zamanlama.
Bu seçenekte filtrenin devreye gireceği özel saat aralığı seçebilir ya da yerel saate göre otomatik olmasını sağlayabilirsiniz.
Diğer seçenek, filtreyi elle açık bırakmaya yarıyor. Gündüzleri kitap ya da e-posta okumakta faydalı.

Son seçenek ise Renk Sıcaklığı. Filtrenin derecesini belirliyor. Daha sıcak renkler gözü daha az yorar. Yani çubuk sağa gidecek. Ama fotoğraf ya da video üzerinde çalışacaksanız, daha parlak renklere ihtiyacınız var.

Ayarlarınızı yaptıktan sonra bu filtreye Kontrol Merkezi’nden (ekranın altındaki panel) Güneş simgeli kısayolla ulaşabilirsiniz.

Düşük güç moduyla aynı anda nasıl çalışır?

Düşük güç modu ile Night Shift modu aynı anda çalışmıyor. Ama bu işi Siri’ye yaptırmak mümkün. Telefonunuz düşük güç modundayken sesli asistan Siri’ye “Night Shift’i aç” komutu vererek normalde bir arada çalışmayan bu iki fonksiyonu kullanabilirsiniz.

Mavi ışık uyku kaçırıyor

Mavi ışığın biyolojik ritmi bozarak uykuyu kaçırdığını kanıtlayan çok sayıda araştırma var. Apple bu özellikle, yatmadan önce telefonunda vakit geçiren kullanıcılara rahat bir uyku konusunda yardımcı olmayı umuyor.

Daha önce f.lux yaptı

Apple’ın bu fikri yeni değil. Bu teknoloji daha önce bazı uygulama geliştiriciler tarafından denenmiş ve başarılı sonuçlar elde edilmişti.

Teknolojiyi en başarılı şekilde geliştirenlerin başında f.lux yazılımı geliyor. Ücretsiz olarak indirilebilen f.lux, hem Mac cihazlarda, hem PC’lerde hem de Android yüklü akıllı telefonlarda kullanılabiliyor.

Önceleri ‘kırılmış’ (jailbreak) iPhone’lara yüklenen uygulama, Kasım 2015’te App Store’daydı. Ancak Apple, uygulamayı kaldırttı; birkaç ay sonra da bu özelliği kendisi duyurdu.

Yeni sürümde başka neler var?

iOS’un 9,3 güncellemesiyle Notlar uygulamasına kilit özelliği geldi. Sağlık ve Haber uygulamalarına da yeni arayüz getirildi. Ayrıca Apple eğitime destek projesi kapsamında, okullarda kullanılması ihtimalini göz önüne alarak, iPad’lere birden fazla kullanıcı seçeneği getirdi. (Al Jazeera)

Share