İşte iOS 11 ile gelen 10 yeni özellik!

Apple, dünyanın en gelişmiş mobil işletim sistemi olan iOS 11’in ön tanıtımını dün WWDC17’de gerçekleştirdi. Kullanıcılara bu sonbaharda sunulacak olan bu yeni sürüm iPhone ve iPad’e yeni deneyimler ve yüzlerce yeni özellik getiriyor. iOS 11 güçlü multitasking özellikleri, Dosyalar uygulaması ve Apple Pencil’ı kullanmanın daha fazla yoluyla iPad için bugüne kadar sunulan en gelişmiş yazılım güncellemesi. Geliştiricilere, kullanıcıların gerçek dünyadan sahnelerin üzerine sanal içerikler yerleştirmelerini sağlayacak uygulamalar geliştirme olanağı veren yeni bir platform sayesinde yüz milyonlarca iOS cihazlarına Artırılmış Gerçeklik özelliği geliyor. CoreML geliştiricilere cihaz üzerinde makine öğrenim yetenekleri sunarak, kolayca tahminde bulunabilen, öğrenebilen ve giderek daha akıllı hale gelen uygulamalar geliştirmelerine olanak sağlıyor. Diğer özellikler arasında Apple Pay’i kullanarak arkadaşlara ödeme yapmak, kullanıcıların araba sürerken yola daha fazla odaklanabilmesi için Rahatsız Etme, daha akıllı hale gelen ve yeni bir sese sahip Siri ve Fotoğraflar ve Kamera’daki yeni profesyonel özellikleri sayabiliriz. iOS 11 bugün geliştirici ön sürümü olarak sunuluyor ve bu sonbaharda iPhone ve iPad için ücretsiz bir yazılım güncellemesi olacak.

İşte iOS 11 ile gelecek 10 yeni özellik:

1. Yeniden tasarlanan Kontrol Merkezi

Yıllardan beri beklenen tasarım değişikliklerinden birisi Kontrol Merkezi üzerinde uygulanıyor. Eskisine alışanlar için ilk bakışta biraz garip görünen yeni tasarım, aslında çok daha kullanışlı bir arayüze sahip gözüküyor.

Sayfa sayfa olmak ve akıl karıştırmak yerine kutucuklar halinde dönüşen Kontrol Merkezi, ana ekrandaki uygulamarınıza tıkladığınızda açılan 3D pencerelerin mantığında çalışıyor. Bir kutucuk üzerine dokununca onu tam ekrana genişletiyor ve ilgili ayarlara erişebiliyorsunuz. Hücresel veri ayarlarına kontrol merkezinden erişebiliyorsunuz. Ayrıca, Ayarlar > Kontrol Merkezi ekmesine giderek, ekranda bulunmasını istediğiniz kutucukları özelleştirmeniz de mümkün oluyor.

2. Kullanışlı Veri Senkronizasyonu

Apple iCloud’taki mesajlarınızı, kişisel Siri verilerinizi ve fotoğraflarınızı daha senkron bir hale getiriyor. Üstelik bütün Apple cihazlarında kullandığınız Siri, artık kişilik bölünmesi yaşamayacak. Bütün cihazlarınızda aynı veriye erişim sağladığı için aynı Siri ile iletişim kuracaksınız. Ayrıca aynı fotoğraflara erişebilecek, aynı mesajları filtreleyebilecek, aynı fotoğrafları tarayabilecek.

3. Yeniden Tasarlanan iMessege Çekmecesi

iMessage uygulaması bir önceki iOS 10 güncellemesinin odak noktalarından birisiydi ancak, işler Apple’ın istedeği gibi gitmedi. Bunun başlıca nedenleri, hala fazlasıyla kafa karıştırıcı olarak karşılanması ve tam teşekküllü bir uygulama olmamasıydı.

iOS 11 güncellemesi ile Apple, klavye altına kaydırmalı bir menü getirdi. Bu yeni uygulama, birçok uygulama ve Apple Pay ile senkronize bir şekilde çalışıyor.

iMessage için App Store’un uygulamalara ve çıkartmalara daha kolay erişim sağlayan yeniden tasarlanmış uygulama çekmecesiyle mesajları süslemek, şarkı paylaşmak ve daha fazlası artık daha kolay.

4. Sürüş Sırasında Rahatsız Etme

iOS 11, sürüş sırasında Rahatsız Etme özelliğiyle sürücülerin yola daha fazla odaklanmalarına yardımcı olmalarını sağlıyor. iPhone araba sürdüğünüzü algılayarak ekranı karanlık tutmak için bildirimleri otomatik olarak sessizleştirebilir. Kullanıcılar Favoriler listesindeki kişilere araç sürdüklerini ve gidecekleri yere varana kadar cevap veremeyeceklerini bildirmek üzere bir otomatik yanıt gönderebiliyorlar.

5. Siri artık daha akıllı ve daha şık

Siri, iOS 11’de çok daha akıllıdır. Ayrıca daha iyi görünümlü ve daha iyi ses alıyor. 36 ülkede her ay 375 milyondan fazla aktif cihazdan erişilen Siri dünyanın en popüler kişisel yardımcısı. Makine öğrenimi ve sanal zeka konusundaki en yeni gelişmelerden yararlanan yeni erkek ve kadın sesleri konuşurken tonlamayı, boşlukları, vurguları ve hızı ayarlayarak daha doğal ve anlamlı hale geldiği gibi İngilizce sözcükleri ve cümleleri Çince, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca’ya çevirebiliyor. Siri daha kişisel deneyimler sunmak için cihaz üzerinde öğrenme özelliğini kullanarak sesin ötesine geçiyor ve Safari, News, Mail, Mesajlar ve daha fazlasında kişisel kullanıma göre öneriler sunuyor. Örneğin, Siri kullanıcının Safari’de gezinirken ilgilendiği konuları veya yerleri öğrendikçe, Mail, Mesajlar ve diğer uygulamalarda yazı yazdığında önerilerde bulunuyor.

Yeni aldığınız bir konser biletini otomatik olarak takviminize ekliyor ve benzeri etkinlikleri öneriyor. Ayrıca Apple, artık daha fazla geliştiricinin Siri’ye erişmesine izin verecek ve üçüncü parti uygulamalar ile olan etkileşim artmış olacak.

6. App Store yeniden tasarlandı

Apple uygulamalar ve Oyunları keşfetmeyi her zamankinden daha kolay bir hale getirmek için baştan sona yeniden tasarlanan, tamamen yenilenmiş App Store’u tanıttı. Harika bir şekilde yeniden tasarlanan App Store; yeni Bugün, Oyunlar ve Uygulamalar sekmelerinde her gün güncellenen özgün öyküler ve editoryal içeriklerle dopdolu.

Oyunlar, uygulamalar ve uygulama kültürü ile ilgili her şeyin yer aldığı, her gün göz attığımız Bugün sekmesiyle başlıyor. App Store’un global editör ekibi, hayatımızı değiştiren oyun ve uygulamaların, dünyayı harekete geçiren ve şekillendiren fikirlere sahip geliştiricilerin ardındaki öyküleri, harika tasarımlar ve videolarla dolu detaylı haberler ve röportajlarla paylaşacaklar

7. Kişiden Kişiye Apple Pay

Apple, WWDC17 etkinliğinde Apple Pay’in kişiler arasında para transferi için de kullanılabileceğini açıkladı. Önümüzdeki sonbaharda yayınlanacak iOS 11 Apple Pay aracılığıyla para transferi özelliğini kullanıcılara sunacak.

Bu özellik iMessage uygulamasına bir eklenti olarak geliyor ve böylece mesajlaştığınız kişiye ödeme gerçekleştirebiliyorsunuz. Para aldığınızda ise, Apple Pay bakiyeniz doğrudan kart bakiyenize aktarılacak.

8. Canlı Fotoğraflar düzenlenebilecekler

Apple, Canlı Fotoğrafları çok daha ilginç hale getiriyor. Artık onları kırpabilir, seslerini kapatabilir, döngüye sokabilir ve efektler uygulayabilirsiniz.

9. Kapalı mekanlar Apple Haritalar’da

Bu özelliğin dünya çapına yayılması biraz zaman alacak olsa da Apple, şimdiden 100 AVM’yi haritalara ekledi. Artık kapalı mekanların detaylarını Apple Haritalar üzerinden görmek mümkün olacak.

10. Birleştirilmiş Bildirim Merkezi

Kilit ekranınızdan cevapsız bildirimlere ulaşmanız artık daha kolay olacak. Basit bir kaydırma hareketi ile bildirimin detaylarını görebilecek ve uygulamaya gitmeden neler olup bittiğine göz gezdirebileceksiniz.

Apple, geliştiricilere artık daha fazla uygulama sunuyor. MusicKit ile Apple, üçüncü parti geliştiricilere ait Apple Müzik kataloğuna erişim sağlıyor.

Share