Nokia eski günlerine Windows ile dönecek

Windows ile yaptığı işbirliğiyle yeniden doğmaya hazırlanıyor.

Son dönemde akıllı telefonlardaki rekabette geriye düşen Nokia, eski günlerine Windows Phone işletim sistemli telefonlarla dönecek. Nokia Başkan Yardımcısı Tuula Rytila, Symbian işletim sistemini 2016’da bırakacaklarını, bu yılın sonundan itibaren de Windows temelli telefonlara ağırlık vereceklerini söyledi.

iPhone, Blackberry ve Android işletim sistemli telefonlara karşı güç kaybetmeye başlayan teknoloji devi Nokia, Windows ile yaptığı işbirliğiyle yeniden doğmaya hazırlanıyor. Nokia, 10 yıldan fazla süredir birlikte çalıştığı Symbian işletim sisteminden 2016’ya kadar vazgeçip Windows Phone modellerine geçmeyi planlıyor. Bu yılın sonunda ilk Windows Phone 7 işletim sistemli ilk telefonunu piyasaya sunacak olan Nokia, rekabette öne geçmek istiyor.

Nokia eski günlerine Windows ile dönecek

Nokia eski günlerine Windows ile dönecek

Symbian Belle işletim sistemli en yeni akıllı telefonu Nokia 603’ün uluslararası tanıtımı için İstanbul’a gelen Nokia Akıllı Telefonlar Portföy ve İş Yönetiminden Sorumlu Başkan Yardımcısı Tuula Rytila, “Umarız Windows işbirliği ile eski günlerimize döneriz” dedi.

Symbian yazılımını geliştirmek istediklerini anlatan Rytila, rakiplere karşı güç kazanmak için farklı platformları da desteklediklerini vurguladı. Symbian’ı 2016 yılına kadar desteklemeye devam edeceklerini belirten Rytila, “Sonra akıllı telefon tarafında Windows Phone 7 ile devam edeceğiz. Bu yılın sonunda ilk Windows Phone 7 sistemli modelimizi satışa sunacağız. Türkiye’de de aynı dönemde yeni telefonlarımız gelecek” diye konuştu.

‘En iyi kamera bizde’

Rytila, Nokia’nın dizaynı ve yerel bilgisiyle Windows’un avantajlarını birleştireceklerini söyledi. Rytila’nın verdiği bilgiye göre yeni telefonların dizaynı Nokia N9’a benzeyecek. Nokia’nın başarılı navigasyon servisi de Windows Phone işletim sistemli yeni telefonlara entegre edilecek. Ayrıca Nokia’nın kamera kalitesi de yeni telefonlara taşınacak.

Alman optik ürünler üreticisi Carl Zeiss ile işbirliği yaptıklarını anlatan Rytila, “Yapılan araştırmalara göre Nokia telefonların kamera özelliği sektörün en iyisi. Bu koduna çok iddialıyız” dedi. Rytila, son dönemin modası olan dokunmatik telefonların satışlarda en yüksek payı aldığını anlattı. Rytila’ya göre hem fiziksel klavyeli hem de dokunmatik ekranlı telefonlar son dönemde çok sevilyor.

Nokia Başkan Yardımcısı Tuula Rytila, Nokia’nın navigasyon ve kamera özelliklerini Windows Phone 7 işletim sistemli telefonlara da entegre edeceklerini söyledi. İlk Windows Phone’lu Nokia telefonlar yılın sonunda resmi olarak tanıtılacak.

Nokia resmi olarak Windows telefonlarını tanıtmasa da internette bazı fotoğraflar geziniyor. Rytila, telefonun N9’a benzeyeceğini söylüyor.

Slogan ‘Connecting Cars’ mı olacak?

NokIa’nın kurulduğu günden bu yana sloganı olan Connecting People (insanları bağlar) sözcüğünün yanına yakında Conencting Cars da eklenecek gibi görünüyor. Tuula Rytila, otomobil ile iletişim alanında çalışmaları hızlandırdıklarını belirterek bu konudaki planlarını şöyle anlatıyor: “Haritalama şirketi Navteq ve otomotiv üreticileriyle görüşüyoruz. Yeni sistem otomobile sürekli bağlı olacak. Telefon üzerinden otomobil ve trafik ile ilgili bilgiler anlık olarak görülebilecek.” Dünyada 1.3 milyar kişinin Nokia kullandığını belirteren Rytila, navigasyon özelliğini en çok ABD ve Avrupalıların sevdiğini, Hindistan’ın da yavaş yavaş navigasyona ilgi göstermeye başladığını söyledi.

Hedefimiz telefona az baktırmak

NokIa Kullanıcı Deneyimi Baş Tasarımcısı Juliana Ferreira da telefon tasarlarken en büyük hedeflerinin insanların başını dik tutması olduğunu söyledi. Ferreira, “İnsanların telefonda ekrana bakar bakmaz istediğini görmesi gerekiyor. Onları telefona bakarak oyalamak istemiyoruz. Tasarımda şimdi bunun için çalışıyoruz” dedi. Juliana Ferreira, dünyada telefonların artık birbirine çok benzediğini belirterek şöyle konuştu: “Tasarımın aynılaşmasının sebebi yazılımın öne çıkarılmak istenmesi. Biz ise Nokia sahiplerinin tasarımı da hissetmesini istiyoruz. Telefonun vücudun bir uzantısı gibi olmasını hedefliyoruz.”

Share