Nokia geri dönüyor

Microsoft tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre şirket eski, sıradan telefonlar için Nokia markasını Taiwanlı akıllı telefon üreticisi Foxconn’a sattı. Foxconn’u daha çok iPhone üreticisi olarak biliyoruz. Foxconn ayrıca marka adı altında temel özelliklere sahip olan telefonların yanı sıra akıllı telefon ve tablette yapabilecek.

nokia-telefon

Microsoft Satın Almıştı

2014 yılında Microsoft akıllı telefonları için resmen Nokia adını satın almıştı ve Lumia serisi ile beraber Windows Phone işletim sistemine sahip telefonlara yöneldi.Markanın ismi ise hala temel özelliklere sahip telefonlarda kullanılıyor. Ancak Nokia ve pek akıllı telefon olmayan modeller Avrupa’da silinse bile dünya çapında hala dev bir pazara sahip. Temel özelliklere sahip telefonlar günümüzde iPod’dan daha fazla satıyor ya da arabalardan.

Geçen yıl temel özelliklere sahip telefonlar 590 milyon sattı. Karşılaştırma gerekirse 2015 yılında 1.4 milyar akıllı telefon satıldı. Bunun dışında 2019 yılında bile yaklaşık olarak yılda 350 milyon sıradan özelliklere sahip telefonun satılması bekleniyor. Apple 2015 yılında ne kadar iPod sattığını açıklamayı bıraktı. 2014 yılında sadece 14.4 milyon iPod satılmıştı. Tüm zamanların en çok iPod satışı ise 2008 yılında 58.3 milyon olmuştu. 2015’te ki temel özellikli telefon pazarı bunun tam 10 katı büyüklüğünde. Sıradan özellikli telefon pazarı global araç marketinden bile büyük. Statista’nın raporuna göre 2015 yılında dünyada tam 72.4 milyon araç satıldı. Sonuçlar gösteriyor ki Nokia isimli temel özellikli telefonlar Foxconn altında bir başarı daha yakalayabilir.

Share