Nokia’dan Androidli tablet

Microsoft’un marka adını yeni telefonlarından çıkardığı Nokia, bağımsız olarak ilk mobil cihazını sundu. Firmanın ilk Android işletim sistemli tableti N1, görünümüyle iPad mini’yi çağrıştırıyor.

Mobil cihaz birimini Microsoft’a resmen satmasının üzerinden yedi ay geçen Nokia, elektronik cihaz piyasasından uzak kalmayacağını sunduğu yeni tabletler gözler önüne serdi. Android’in en son versiyonu Lollipop ile gelen N1’in fiyatı 249 dolar olarak belirlendi.

(Al Jazeera) iPad mini gibi 7.9 inç ekranı bulunan Nokia N1, 2048×1536 piksel ekran çözünürlüğü sunuyor. Alüminyum tasarımı dikkat çeken N1, 2 GB RAM ve 32 GB dahili belleğe sahip. Tablet, dört çekirdekli Intel Atom Z3580 işlemcisi kullanıyor. İşlemci hızı ise 2.4 GHz. Arkasında 8 MP, ön tarafında ise 5 MP kamera bulunan tablet sadece 6.9 mm kalınlığında. Cihazın ağırlığı ise 318 gr. Nokia N1, Type C mini-USB 2.0 ile sunulan ilk tablet olma özelliğini de taşıyor.

nokia-n1-tablet

Amaç ‘Z Launcher’ı öne çıkarmak

N1’in üretiminde Tayvan merkezli montaj devi Foxconn ile çalışan Nokia, tasarım ve Z Launcher yazılımına ait lisansın orijinal ürün üreticisine (OEM) ait olduğunu belirtti. Foxconn, Nokia cihazlarının mühendisliğinde rol üstlenecekken, Finlandiyalı firma satış ve pazarlamayı yürütecek.

Nokia’nın N1 ile Android’e özel geliştirdiği Z Launcher yazılımı da öne çıkarması bekleniyor. Cihazın ekranına çizilen bir harfe göre telefon listesi veya uygulamaları getiren yazılım, Nokia’nın yeniden giriş yaptığı mobil cihaz alanındaki önemli kozlarından biri olarak görülüyor.

Mobil cihaz birimini 2013’te Microsoft’a 7.2 milyar dolara satan Nokia, Nisan 2014’te bu satışı tamamlamıştı. Microsoft, geçtiğimiz ay yeni telefonlarından Nokia marka ismini çıkaracağını açıklamış, geçtiğimiz hafta da Nokia’sız ilk telefonu Lumia 535’i tanıtmıştı.

Share