‘NSA günde 200 milyon SMS topluyor’

Küresel casusluk programı bir bir deşifre edilen ABD Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA), ‘Dishfire’ adı verilen yeni bir gizli programı olduğu ortaya çıktı. Edward Snowden’ın verdiği yeni bilgilere göre, NSA, Dishfire kapsamında her gün 200 milyon SMS’i topluyor.

‘NSA günde 200 milyon SMS topluyor’

‘NSA günde 200 milyon SMS topluyor’

İngiliz Guardian gazetesi ve Channel 4 kanalı tarafından açıklanan en son bilgiler, NSA’nın her gün milyonlarca SMS’i topladığını ve ardından analizden geçirdiğini gösterdi.

Edward Snowden’ın sunduğu en son belgeler, Dishfire adlı program kapsamında br günde 200 milyon metin mesajının toplandığını, ardından ‘Prefer’ adı verilen programda da metin mesajlarının detaylı raporlara dönüştürüldüğünü ortaya koydu.

NSA belgelerinde, ‘cep telefonlarından atılan metin mesajlarının altın madeni olduğuna’ dikkat çekilirken, operasyonun en geç Haziran 2011’den bu yana yürütüldüğü anlaşıldı.

Program kapsamında ele geçirilen bilgiler arasında telefon numaraları, görüntüler ve telefon kullanıcılarının alışkanlıkları hakkında bilgi veren uyarı notları yer alıyor. Bu uyarılar arasında bankalardan veya diğer hizmet kurumu veya uygulamalarından gelen mesajlar, takvim bilgileri, finansal işlem bilgileri ve hatta, cep telefonu operatörleri tarafından kullanıcı yurt dışına çıktığı zaman gönderilen bilgilendirme mesajları bile yer alıyor.

Dishfire’ın, toplanan tüm bilgilerin yanı sıra çağrısız cevapları, şifreleri ve SIM kart bilgilerini de topladığı belirtildi.

NSA’DAN AÇIKLAMA
Guardian ve Channel 4’da detayları verilen Dishfire’ın, bilgileri ABD içinde ve dışında toplanan veriler olarak iki ayrı grupta değerlendirdiği ifade edildi. Guardian, yurt dışından elde edilen bilgilerin daha uzun bir zamandır toplandığına dair bilgiler olduğuna dikkat çekerken, NSA’nın analistlerine, ‘inceledikleri telefon numaralarını 1800’le sınırlandırmaları’ talimatı verdiğini belirtti.

NSA, Guardian’a yaptığı açıklamada, ‘toplanan verilerin rastgele ve her türlü veriyi içerdiğine dair iddiaların yanlış olduğunu ve toplanan spesifik bilgilerin sadece istihbarat amaçlı yabancı kaynaklara yönelik olduğunu’ söyledi. Ayrıca, Dishfire kapsamında ABD vatandaşlarının gizliliğinin denetlenmesini sağlayan mekanizma bulunduğu öne sürüldü.

NSA hakkında ortaya atılan yeni iddialar, ABD Başkanı Barack Obama’nın gözetleme faaliyetleri hakkında halka yapacağı konuşmanın öncesine rastladı. Obama hükümeti, Edward Snowden’ın NSA belgelerini açıklamaya başladığı 2013 yazından bu yana büyük baskı altında.
Kaynak:ntvmsnbc

Share