Samsung, Apple’a tazminat ödeyecek!

Yaklaşık beş yıl önce Apple, Samsung’a dava açmış ve kendi akıllı telefon patentlerinin ihmal edildiğini söylemişti.

Apple-Samsung-tazminat

İki teknoloji devi arasında yaklaşık beş yıldır süren bu patent davasında görünüşe göre Samsung, sonunda ödeme yapmaya hazır. İki firmadan da gelen ortak mahkeme ifadesinde Samsung, Apple’a 14 Aralık’tan önce 548 milyon dolar ödeme yapmayı, fatura almak koşuluyla kabul etti. Yıllar süren davalar ve duruşmalardan sonra yarım milyar dolar kazanmak aslında Apple için sembolik bir zafer. Samsung her ne kadar şartları kabul etmiş olsa da, parasını geri kazanmaya çalışıyor.

Yapılan açıklamaya göre Samsung, bu hakları Apple’dan geri ödeme alabilmek için elinde tutmaya devam edecek. Apple orijinal olarak Samsung’u 2011 yazında dava etmişti. Aralarındaki birçok patent davasından biri olan bu durum, 2012 yılında mahkeme tarafından Apple lehine döndürülmüştü. Buna rağmen Samsung, firmanın tıklama ile zoom ve çoklu dokunmatik patentlerini kullanmaya devam etmişti.

iphone-6-vs-galaxy-s6

Apple zararın karşılığı olarak 2.5 milyar dolar talep etmiş, sonunda 1 milyar dolar alması şeklinde karar çıkmıştı. İki firma da zaman içerisinde rakam için savaşmış, sonraları Samsung bu ücreti 930 milyon dolara kadar indirmeyi başarmıştı. Bu yılın Mayıs ayında ise karar 548 milyon dolara düşürüldü. Yıllar sonra ise Samsung bu rakamı ödemeyi kabul etti.

Ancak her zaman olduğu gibi bu anlaşmada da bir takım şartlar, değişebilecek durumlar söz konusu. Sadece Samsung’un ilerideki davalarda parayı geri alma hakkının bulunması değil, Amerika Birleşik Devletleri Yüce Mahkemesi’nin de Samsung tarafından davayı incelemesi için çağırılması, bu işin henüz bitmediğini gösteriyor.

Share