Yeni Trend Wi-Fi ve Wimax Teknolojileri

Yeni Trend Wi-Fi ve Wimax Teknolojileri

Yeni Trend Wi-Fi ve Wimax Teknolojileri

Bir Parmak Hareketiyle Aktarma (CSLL Composition and collaborative office): Ofiste bulunan tüm cihazların birbiriyle koordineli çalışmasını sağlayan teknoloji.

ABD’nin California Eyaleti’nde bulunan Silikon Vadisi, birçok teknoloji ürününün temelinin atıldığı bir bölge olarak biliniyor. Bu bölgede son zamanlarda üzerinde çalışılan yeni ürünler daha çok Wi-Fi ve Wimax teknolojileri üzerinde yoğunlaşıyor. Sadece tek bir parmak hareketiyle, cep telefonunda bulunan bir dosyanın bilgisayara aktarılması ya da internette arama yapmak için sesli bir komutla çalışan cihazlar, bu çalışmalara sadece ufak birer örnek.

Silikon Vadisi’nden yayılan bu akım, dünya çapında da günümüz teknolojilerinin artış gösteren trendlerini oluşturuyor.

Gelecekte kullanılacak olan birçok teknolojik ürün ve hizmetin, pazara çıkarılmadan önce beyin ekibinin çalışmalarını yaptığı bir araştırma merkezi olan Silikon Vadisi, teknolojik ürün ve hizmetlerin temellerinin atıldığı bir merkez olarak kabul ediliyor. Günümüzde Silikon Vadisi, California gelirlerinin yüzde 16’sını, ABD milli gelirlerinin ise yüzde 2’sini oluşturuyor.

Silikon Vadisi’nden özetle bahsettikten sonra, günümüz trendi olan Wi Fi ve Wimax teknolojilerine geri dönelim. Dünyada kablosuz internet olarak adlandırılan bu teknolojiler, mobil cihazlarla ortaklaşa yapılan uygulamalar sonucunda oldukça farklı bir boyuta taşındı. PC, TV, fotoğraf makinesi ve cep telefonları gibi birçok farklı cihazın birbirine bağlanmasını sağlayan bu teknolojilerde, kablosuz internet geliştikçe artan bir trend göze çarpıyor.

Henüz demo aşamasında olan ancak 2010 yılı sonuna kadar pazarda satışa sunulması planlanan geleceğin kablosuz 6 teknolojisinden bahsedecek olursak;

Ses Komutlu Arama (speech recognition): konuşma yoluyla internette arama yapma imkanı sağlıyor.

Oturduğunuz Yerden Yönetin (natural interfaces for the living room): İnternet teknolojisiyle, dosyalarin televizyona ve bilgisayara direkt aktarılması.

Bir Fotoğraf Karesiyle Anında Bilgi (Mobile Augmented Reality): Çektiğiniz fotoğrafın, mobil/internet cihazı ile tüm bilgilerin ekrana aktarılması teknolojisi.

İki Bilgisayarla Anında Görüntü (Parallel computing): Farklı yerlerde bulunan iki bilgisayar arasında gerçek zamanlı fiziksel aktivite sağlayan teknoloji.

Share