Birleşik Arap Emirlikleri’nden Mars atağı

Birleşik Arap Emirlikleri, Mars’a uzay sondası gönderen ilk Arap ülkesi olacak. ‘Al Amal’ Türkçe adıyla ‘Umut’ görevi, Birleşik Arap Emirlikleri’nin gelecekte uzay bilimi projelerine daha da ağırlık vereceğinin bir kanıtı. Emirlik bu görevin genç öğrencileri araştırma ve keşif konularında cesaretlendireceğinin altını çiziyor.

birlesik-arap-emirlikleri-mars-projesi

Birleşik Arap Emirlikleri, insansız hava aracının Mars yörüngesine 2021 yılında ulaşacağını belirtiyor. Bu tarih ülkenin 50. kuruluş yıl dönümüne denk getirilmek üzere kararlaştırıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri bu ilk uzay keşfi projesiyle Arap dünyasına örnek olmayı ve bu konuda liderlik bayrağını taşımayı hedefliyor.

Bu ilk uzay programı, ülkedeki teknolojik gelişime ve bu alandaki ulusal kadroların oluşumuna katkı sağlayacak.

Bilimsel Teknoloji Kurumu genel Müdür Asistanı Salem Humaid AlMarri, projeden şu sözlerle bahsetti:

“Bu görev bizi başka bir boyuta taşıyacak. Mars sayesinde uzay bilimi adına önemli adımlar atacağız, Mars’ın atmosferini bilimsel açıdan inceleme fırsatı yakalayacağız. Avrupa Uzay Ajansı ESA’nın Mars hakkında bir çok bilgiye sahip. Biz de onlarla iş birliği yaparak o bilgiye ulaşmaya çalışıyoruz.”

Mars yörüngesine yerleşecek sonda, gezegenin günlük ve yıllık iklim dinamikleri hakkında bilgi akışı sağlayacak, yörüngedeki hidrojen ve oksijen miktarı hakkında detaylı araştırmalar yapacak.

birlesik-arap-emirlikleri-mars-projesi-2

Aslında Mars’a ne olduğunu anlamak Dünya’nın geleceğini ön görmek adına bize yardım edecek.

Birleşik Arap Emirlikleri Mars görevi ekibi şimdilik 75 kişiden oluşuyor. Ekibin kısa sürede 150 kişiye ulaşacağı bildiriliyor. Tüm ekip Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşı ve yarısı kadınlardan oluşuyor. Birleşik Arap Emirlikleri Başbakanı Mohammed Bin Rashid Al Maktoum proje için şimdiden 5.44 milyar Dolar yatırım yapıldığını açıkladı.

Bilimsel Teknoloji Kurumu genel Müdür Asistanı Salem Humaid AlMarri konu hakkında konuştu:

“Bu bölge artık pozitif haberlerle anılmak istiyor. Bu proje gençleri etkiliyor ve hepsi aralarında bu konu hakkında konuşuyorlar. Araplar ve Müslümanlar da yaratıcı projelerde çalışabilir, bilim ve teknoloji dalında uluslararası alanda rekabet edebilirler. Bu proje dünyaya Birleşik Arap Emirlikleri’nden bir hediye.”

Birleşik Arap Emirlikleri Uzay Ajansı çok genç bir oluşum. Bilim insanları henüz 40 yaşını geçmemiş kişilerden oluşuyor. Marsa uzay sondası yollayarak ülke, kırmızı gezegene ulaşan sayılı ismin arasına katılacak.

Share