Cüce gezegen CERES’in en net fotoğrafları

NASA’nın asteroit kuşağında keşifler yapan Dawn (Şafak) adlı uzay aracı, cüce gezegen Ceres’in bugüne kadar elde edilen en net görüntülerini çekti. Fotoğraflar sanılanın aksine gök cisminin kraterli bir yüzeye sahip olduğunu gösterdi.

Dawn uzay aracı, Mars ile Jüpiter arasında yer alan asteroit kuşağının en büyük gök cismi olan Ceres’in en net fotoğraflarını elde etti. Fotoğraflar, buzul gök cisminin yüzeyinin kraterlerle dolu olduğuna işaret etti.

NASA, Dawn’ın yaklaşık 83 bin kilometre mesafeden çektiği fotoğrafların piksel başına 7.8 kilometre çözünürlükte olduğunu belirtti. Ceres’in kraterli yüzünü 12 Şubat’ta görüntüleyen Ceres, 6 Mart günü gök cisminin yörüngesine girecek.
ceres

NASA’nın Jet İtiş Gücü Laboratuvarı’nda (JPL) görev yapan Carol Raymond, Ceres’in asteroit kuşağındaki kuru ve nemli gök cisimleri arasında kilit bir konumda olduğunu belirtti. Ceres’in ekvator kısımlarının -73, kutuplarının ise -142 dereceye kadar soğuduğunu belirten Raymond, cüce gezegenin hem Güneş’e yakın daha sıcak asteroitlere, hem de uzaktaki daha soğuk gök cisimlerine benzerlik gösterdiğini ifade etti.

Ceres’in beklendiği gibi düzgün bir yüzeyi olmadığını belirten Raymond, cüce gezegenin asteroit kuşağındaki nesneler hakkında çok önemli bilgiler sunacağını ifade etti. Geçmişte su sakladığına dair önemli izler sunan Ceres’in, Güneş Sistemi’nin sıvı içeren uyduları Europa ve Titan gibi okyanus barındırıyor olabileceği düşünülüyor.

(Al Jazeera)Dawn, Ceres’e doğru yola çıkmadan önce asteroit kuşağındaki ikinci büyük cisim Vesta’yı ziyaret etmişti. Vesta yumrulu ve kuru olarak belirirken, Ceres küre şeklinde ve buzul bir cisim olarak belirdi.

Share