“Cüce gezegen Ceres’te yaşam olabilir”

Gezegensel Bilim Enstütüsü üyelerinden Jian-Yang Li, sıcak ve nemli bir iklime sahip olduğunu düşündükleri yaklaşık 950 km genişliğindeki cüce gezegen Ceres’te yaşam için uygun koşulların olabileceğini belirtiyor.

Ceres, küçük kütlesine rağmen Mars ve Jüpiter arasında yer alan Astroid Kuşağındaki en büyük gezegen olarak biliniyor. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) ‘Dawn’ isimli uzay aracı Mart 2015’te Ceres’in yörüngesine girecek ve burada çeşitli araştırmalar yapacak.

ceres

Bir gezegende yaşamın oluşması için 3 şart olduğunu belirten Gezegensel Bilim Enstütüsü (Planetary Science Institute) üyelerinden Jian-Yang Li’ye göre bu şartlar, kullanılabilir su, bir enerji kaynağı ve kimyasal elementler.

Yüzeyinde su bulunduğu tahmin edilen Ceres ile ilgili konuşan Li, Cüce gezegenin yüzde 40’nın sudan oluştuğunu ve bunun gezegenimizden sonra bilinen en büyük su rezervi olduğunu belirtti. Li’nin açıklamalarına göre, şu an için tek bilinmeyen nokta bu suyun ne kadarının sıvı halde olduğu.

NASA’nın Dawn isimli uzay aracının yapacağı çalışmalardan sonra teorilerinin netlik kazanacağını belirten Li, Ceres’te saydığı tüm koşulların bulunabileceğinin altını çiziyor.

Share