Dünya boyutunda gezegenler

Dünya boyutunda gezegenler

Yerküre boyutlarındaki “küçük” gezegenlerin çoğunlukta olduğu öne sürüldü.
Amerikan Science dergisinde yayımlanan yeni bir makale, yerküre boyutlarındaki “küçük” gezegenlerin çoğunlukta olduğunu öne sürüyor.

Yerküre boyutlarındaki "küçük" gezegenlerin çoğunlukta olduğu öne sürüldü.

Yerküre boyutlarındaki "küçük" gezegenlerin çoğunlukta olduğu öne sürüldü.

Makaleyi yayınlayan ABD merkezli araştırma ekibinin bulgularına göre, nispeten küçük boyutlardaki gezegenler, Jupiter benzeri devlere oranla çok daha fazla sayıda.

Hawai’de bulunan 10 metre çaplı Keck teleskopundan toplanan veriler, 22 yıldızın çevresindeki gök cisimlerinin incelenmesi sonucunda elde edildi. Araştırma kapsamında incelenen yıldızların yüzde 1.6’sını dev gezegenler, yüzde 12’sini ise dünyanın on katı büyüklüğündekiler oluşturuyor.

Kesk teleskopunun küçük boyutlardaki gezegenleri tespit etmekte zorlanması sebebiyle henüz kesinleşmeyen veriler, dünya boyutunda olan ve 22 yıldızın yörüngesinde dolaşan 23 adet gezegenin varlığını ortaya koyuyor. Araştırma ekibinden doktor Andrew Howard, eldeki teknik imkanlarla sözkonusu bulgulardan daha kesin neticelere varılmasının da oldukça zor olduğunu belirtiyor.

Doktor Howard ayrıca Nasa’nın Kepler uzay teleskobunun incelemekte olduğu 156.000 yıldızın, 120 ile 260 arasında değişen sayılarda gezegeni yörüngelerinde barındırabileceği sonucuna ulaştığının da altını çiziyor. Doktor Howard’a göre başka gezegenlerde yaşam izleri bulunması olasılığı, dünya boyutlu gezegenlerde çok daha yüksek.

Share