Einstein’ın o kuramı bir kez daha çürütüldü

Einstein’ın “Genel Görecelik Kuramı” bir kez daha çürütüldü.

Aralarında Okan Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Yarman’ın da bulunduğu Türk ve Belarus bilim insanlarından oluşan ekip, 2007 yılında ünlü fizikçi Albert Einstein’ın “Genel Görecelik (Yerçekimi)” kuramını çürütmek amacıyla gerçekleştirdikleri deneyi tekrarladı. Özel bir cihazla tekrarlanan deneyde de aynı sonuca ulaşarak Einstein’ın kuramını çürüten ekipten Prof. Dr. Yarman, “Bu deneyle elde ettiğimiz veriler Einstein’ın yerçekimi nazariyesini bozuyor. Böylece kainatın başlangıcına dair Big-Bang (Büyük Patlama) teorisi ve kara deliklerin gerçek olmadığı ortaya koyuldu” diye konuştu.

albert-einstein

İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Koferans Salonu’nda dün düzenlenen basın toplantısına Fakülte Dekanı Prof. Dr. Baki Akkuş’un yanı sıra deneyi gerçekleştiren ekipteki Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Yarman, Boğaziçi Ünivresitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Arık ve Belarusya Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alexander Kholmetskii katıldı.
Prof. Dr. Kholmetskii, İ. Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Nükleer Fizik Laboratuarı’nda yaklaşık 6 ay süren deneyin bilimsel içerikli ayrıntılarını toplantıda kamuoyu ile paylaştı. 2007 yılında aynı ekip tarafından gerçekleştirilen deney ile Einstein’in Genel Görecelik Kuramı’nın çelişkilere neden olduğu belirlenmişti. 7 yıl aradan sonra deneyin tahkiki amacıyla aynı ekip tarafından gerçekleştiren deneyin sonucunda kuramın ivmesi olmayan sistemler için geçerli olmasına karşın, ivmeli sistemler için geçersiz olduğu tekrar kanıtlandı.

“Aklı bilimle terbiye ediyoruz”

Prof. Dr. Kholmetskii’nin sunumun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ekipten Prof. Dr. Arık, deneyin Türkiye’de gerçekleşmiş olmasının önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Yarman ise deneyle elde edilen verilerin Einstein’ın yerçekimi nazariyesini bozduğunu ifade ederek, “Böylece kainatın başlangıcına dair Big-Bang (Büyük Patlama) teorisi ve kara deliklerin gerçek olmadığı ortaya koyuldu. Kainatın 15 milyar yıl önceki başlangıcından naklen yayın yapılıyormuşcasına net konuluşmaması gerektiğini artık söyleyebiliriz. Aklı kendi başına bırakırsanız ya davulcuya ya da zurnacıya kaçar. Biz aklı bilimle terbiye ediyoruz” diye konuştu.

Kaynak:GerçekGündem

Share