Evrende tek başına mıyız?

İngiltere Kraliyet Bilimler Akademisi’ne bağlı Çığır Açan Girişimler (Breakthrough Initiatives) tarafından başlatılan Çığır Açan Dinleme (Breakthrough Listen) projesi ile Dünya dışında yaşam olup olmadığı, evrende tek başına mıyız sorularının yanıtları araştırılacak.

Ünlü İngiliz astrofizikçi Stephen Hawking bu yeni girişime destek verdi: “Yeryüzünde hayatın kendiliğinden ortaya çıktığına inanıyoruz. Bu yüzden sonsuz evrende hayatın başka oluşumları olmalı. Evrende bir yerlerde akıllı yaratıklar bilinçli olarak ışıklarımızı izliyor olabilir. Ya da ışıklarımız cansız evrende başıboş mu dolaşıyor?”

Astronom Geoff Marcy araştırma ile ilgili şunları söyledi: “Teleskop dalgalarıyla kulağımız her zaman kozmik piyanoda olacak. Yalnız bu 88 tuşlu değil 10 milyar tuşlu bir piyano. Elektronik aletlerimiz, 10 milyar notanın yukarılarda çıkardığı sese karşılık tutarlı bir ses çıkaran frekansı yakalamak için geliştirildi.”

Rus fizikçi ve iş adamı Yuri Milner’in desteklediği, yeryüzüne en yakın bir milyon yıldızdan gelen sinyallerin analiz edilmesini öngören ve yaklaşık 10 yıl sürecek proje, 92 milyon Amerikan Doları’na mal olacak.

uzay

Evrenin başka yerinde yaşayan akıllı canlıları bulmak için ilk girişim 1960 yılında gök bilimci Frank Drake tarafından 26 metrelik radyo teleskobu kullanılarak yapılmış ancak başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Share