Google, uzaydan internete mi adım atıyor?

Dünyanın en çok ziyaret edilen sitesi Google’ın uzaydan internet sunma projesine yatırım yapacağı iddia ediliyor. SpaceX’in (Kaliforniya merkezli uzay nakliye ve araştırma şirketi. Şirket 2002 yılında PayPal’ın da kurucularından olan Elon Musk tarafından kuruldu) konuyla ilgili çalışmalarına dahil olacağı iddia edilen firma ilk ayakta 10 milyar doları gözden çıkarmayı kabul etti.
SpaceX halen Dünya etrafında dönen neredeyse 700 uydu ile uzaydan internet hizmeti sunmayı amaçlıyor.

Kasım ayı içinde SpaceX firmasının CEO’su Elon Musk’ın alçak irtifada hareket edebilen uydular yardımı ile uzaydan Dünya’ya internet ağı kuracağı iddia edilmişti. Kısa bir süre önce de bu konuyla ilgili ilk resmi açıklamayı yapan Musk, yaklaşık 1110 metre irtifaya konumlandırılacak 700’e yakın uydu ile tüm dünyaya internet ağı kurma projesini duyurmuş oldu.

google-uydu-internet-space-x-uzay

Google’ın bu proje ile ilgilenmesi sonrasında SpaceX firması ile uydudan internet projesi konusunda görüşmelere başladığı biliniyor. Yapılacak yatırımın miktarı ve şartları henüz belli olmazken, bahsedilen rakamların ise 10 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Her iki firmadan da ortaklık hakkında henüz resmi bir açıklama gelmedi. Ancak tahminlere göre görüşmeler olumlu geçti ve son aşamaya kadar gelindi. Çok kısa bir süre sonra her iki taraf kameraların karşısına geçip resmi bir açıklama yapılabililir.

Google daha önce de özellikle gelişmekte olan ülkelere internet hizmeti sunmak için bazı çalışmalar yapmıştı (bknz: https://www.teknoloji-haber.net/internet/googlein-yeni-kuresel-internet-agi-projesi.html).

Sıcak hava balonlarıyla internet ağı kurmayı hedefleyen firma, halen bu projesi üzerinde çalışmaya devam ediyor. Firmanın Afrika gibi internet bağlantısının yaygın olmadığı ülkelere internet sunmasının altında yatan temel sebep ise potansiyel müşteri ağını geliştirmek. Benzer bir çalışma sosyal ağ Facebook tarafından da yapılıyor.

Tahmin ettiğiniz gibi ne kadar çok ziyaretçi gelirse firmalar gelirlerini ve firma değerlerini o kadar arttırmış oluyor. Bu projenin ne kadar gerçekçi olduğunu merakla bekliyor olacağız.

Share