Hindistan Mars görevinden yeni fotoğraflar

Hindistan, Mars yörüngesine yaklaşık bir yıl önce ulaşan MOM uzay aracının çektiği yeni görüntüleri sundu. Fotoğraflarda NASA Curiosity keşif robotunun görev yaptığı Gale Krateri de yer alıyor.
mars-resim

Hindistan’ın Kızıl Gezegen’e gönderdiği ilk keşif aracı Mars Orbiter Mission (MOM), Dünya’ya yeni fotoğraflar gönderdi. Fotoğraflarda Büyük Kanyon’u minyatür bırakan Valles Marines, uzunluğu 25 kilometreye ulaşan Olmypus Mons Yanardağı ve Curiosity’nin görev yaptığı Gale Krateri yer alıyor. MOM’un elde ettiği Mars profil fotoğrafında ise Mars’ın kuzey kutup bölgesini örten bulutlar görülebiliyor.
mars-1

MOM’un detaylı olarak görüntülediği yapı ise 4,000 kilometre uzunluğundaki Valles Marineris Kanyonu’nun bir parçası olan Ophir Chasma oldu. Hintli gökbilimciler, 3D görüntüleri elde edilen bölgenin jeolojik yapısını çok daha iyi inceleyebileceklerini belirtti.

Valls Marineris’in merkezinde yer alan Ophir Chasma, derinliği 10 kilometreye ulaşan kanyonun bir kısmını oluşturuyor.
mars-2

Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO) tarafından Mart ayında görev süresi altı ay daha uzatılan MOM, üzerindeki beş donanımla Mars’ı görüntülemeye devam edecek. 73 milyon dolar değerindeki uzay aracı, donanımlarıyla Mars’ın atmosferi, yüzey yapısı ve minerallerini inceleyecek.

Hindistan’ın ilk derin uzay aracı olan MOM, 10 aylık yolculuğun ardından Mars’a Eylül 2014’te ulaşmıştı.

Share