İşte Mars seyahatinde kullanılacak uzay giysileri

NASA, Mars’ta kullanılacak uzay giysilerini tanıttı. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars görevlerinde kullanılacak ‘Z-2’ isimli uzay giysilerini tanıttı.

Konvansiyonel giysilere oranla astronotlara geniş hareket kabiliyeti sağlayacak olan yeni uzay kıyafetleri yaşam modulüne bağlantıda da büyük kolaylıklar sağlayacak.
nasa-mars-astronot-kiyafetleri

Astronot kıyafetinin bir başka artısı ise 3D yazıcılar vasıtası ile üretilecek olması. Bu sayede ihtiyaç duyulması halinde yeni giysiler Mars’taki modülde yapılabilecek.

Geçtiğimiz haftalarda Mars’ta akan su olduğuna dair kanıtlar bulunduğunu açıklayan NASA bu gezegene yapacağı görev için de düğmeye basmış durumda.
nasa-mars-deneyi

Geçtiğimiz günlerde Mars’a yapacağı insanlı uçuşlar kapsamında astronot alacağını açıklayan NASA, sosyal medya’dan bir duyuru paylaşarak bu programı resmen duyurdu.

Yeni kıyafetlerle Mars’a gidecek olan astronot adaylarında pozitif bilimlerle alakalı bir bölümde lisans diploması arıyor. NASA ayırıca astronot adaylarını fiziksel testlerle de sınayacak.

NASA’nın 2018’deki testlerin ardından Mars’a insanlı göreve başlaması bekleniyor.
Ancak Mars’a yolculuk söz konusu astronotların karşılaşacağı en zorlu sınav değil.

Mars’ın atmosferinin gezegenimize oranla yüzde 1 seviyesinde olduğu düşünülürse Mars’ın yüzeyinde bulunmak ile uzayda bulunmak arasında pek bir fark bulunmadığını söylemek mümkün. Bu yüzden astronotların ilk iş olarak bu basınçtan korunmanın yollarını bulması gerekiyor.

İkinci sıkıntı ise insanın yaşaması için elzem olan oksijen. Gezegende kalındığı sürece oksijen üretebilecek bir sistem bulunması olası Mars görevleri için çözülmesi gereken sorunların başında geliyor.
nasa-mars-astronot-kiyafetleri-2

Gezegendeki radyasyon oranının oldukça yüksek olduğunu belirten uzmanlar, bu oranın Mars’ta görev yapan astronotların kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırdığı görüşünde.

Su, yiyecek ve enerji üretimi aşılması gereken diğer engeller. Filmdeki astronot çiftçilik yaparak ve birkaç kimyasal dokunuşla bu sorunları geçici bir süreliğine olsa da çözmüştü. Ancak NASA’nın bu sorunları ortadan kaldırması için uzun yıllar mesai yapmaya devam edeceğini söylemek abartı olmaz.
nasa-astronot-kiyafetleri

Ancak en büyük sorun Mars’a gitmek veya orada kalmak değil gezegenden ayrılmak. Zira Mars’tan dönüş sandığımızdan daha zor bir çaba gerektiriyor.

MAV’ın (Mars‘a İniş Aracı) iç mekanı yükü azaltmak için çok sade olacak. Bu tek yön bir uzay taksisi sadece, bir yaşam alanı değil. Hatta mühendisler koltuk bile koymayabilir, ki bu durumda astronotların tüm yolculuk sırasında ayakta durması gerekecek.

Füzeyle fırlatarak kalkma işlemi yedi dakika sürecek. Ama yolculuk burada bitmiyor. Astronotlar ERV (Dünya’ya Dönüş Aracı) ile buluşup kenetlenmek için yörüngeye oturma manevraları yapacaklarından daha fazla yakıt harcayacaklar.
Mars'ta yaşayacaklar dikkat!

ERV, Mars yüzeyinden 250 ila 34 bin kilometre yukarıdaki elips biçimli “bir günlük yörüngede” park ederse, astronotlar kalkış aracında en fazla 43 saat geçirecekler. Ancak Rucker bu durumun Mars misyonunu planlayanlar tarafından henüz çözülmemiş bir konu olduğunu söylüyor.

Share