• Home »
  • Uzay »
  • NASA: Uzay aracı geliştirme işi Boeing ve SpaceX’e verildi

NASA: Uzay aracı geliştirme işi Boeing ve SpaceX’e verildi

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, astronotları taşıyacak uzay araçlarının tasarımını Boeing ve SpaceX firmalarına verdi.

2011’den itibaren uzay mekiklerini kullanım dışı bırakan ABD, Uluslararası Uzay İstasyonu’na yapılan yolculuklarda Rusya’nın Soyuz araçlarını kullanıyordu.

NASA yeni uzay araçlarının bitirilmesi için Boeing ve SpaceX’e 6,2 milyar dolar ödeme yaptı.

Şirketlerin 7 astronot kapasiteli uzay araçlarını 2017 yılı sonunda hizmete sokması öngörülüyor.

Moskova’nın Ukrayna’ya yönelik tutumu nedeniyle, Washington Soyuz araçlarını kullanmaya daha mesafeli bakmaya başlamıştı.

Ayrıca ABD astronot başına ödediği 70 milyon doları da aşırı buluyor.

nasa-uzay

Obama yönetimi Nisan 2010’da NASA’ya yerli uzay araçları imal etme görevi verdi.

‘2017’de Rusya’ya bağımlılığa son’

NASA yöneticisi Charlie Bolden’in ifadesiyle, “Obama yönetimi, dünyanın en büyük ulusunun uzaya gitmek için başkalarına bağlı olmaması gerektiğini ilk günden ifade etti”.

Bolden, “Başkan Obama’nın önderliği, NASA ve sanayi ekiplerinin sıkı çalışması sayesinde bugün Amerikan astronotları kendi topraklarından kalkan kendi uzay araçlarıyla uzaya gitmeye ve 2017’de Rusya’ya bağımlı olunmasına son vermeye bir adım daha yakın.” diye devam etti.

Uzay aracı tasarımı projesinin büyük bölümünü Boeing’e, geri kalanını da SpaceX’e vererek bugüne kadar 1,5 milyar dolar harcayan NASA, paranın geri kalan kısmını ise kademe kademe projenin tesliminde ödeyecek.

 

Boeing, CST-100 adı verdiği uzay aracı üzerinde çalışıyor. Aracın Florida’daki bir burundan, roket üzerinde uzaya gönderilmesi, ısı kalkanı ve paraşüt yardımıyla yeniden karaya inmesi planlanıyor.

nasa-boing-spaceX

Projeden daha küçük payı alan SpaceX ise, ikinci sıraya düşmüş olmaya razı gelmeyeceğe benziyor. Şirket, üzerinde çalışmakta olduğu Dragon uzay aracını tamamlayacağını ve Boeing’in tasarımından çok daha ucuza mal edeceğini belirtiyor.

Bu durum Kaliforniya merkezli şirketi, geleceğe yönelik ticari uzay yolculuklarında daha avantajlı duruma getirebilir.

NASA ayrıca Ay’a, Mars’a ve Güneş Sistemi’nde daha uzaklara gidebilecek yeni bir süper roket ve uzay aracı üzerinde de çalışıyor.
Kaynak:BBC Türkçe

Share