NASA’dan sonik patlama testi

Gürültü sorununu çözümlemek için kolları sıvadı.

NASA'dan sonik patlama testi

NASA’dan sonik patlama testi

Süpersonik uçaklar, gelecekte hava taşımacılığı için çok büyük faydalar sağlayacak. Ancak çıkardıkları inanılmaz gürültü başta olmak üzere, sesten hızlı yolcu uçaklarının tasarımında çözümlenmesi gereken birçok unsur var. NASA, gürültü sorununu çözümlemek için kolları sıvamış durumda.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Boeing’in geliştirdiği süpersonik yolcu uçağının gürültü sorununa çözüm bulmak için ilginç bir test yapıyor.

Herkesin ilk başta bir uzay gemisi sandığı süper sonik uçak, aslında NASA’nın Ohio eyaletindeki Glenn Araştırma Merkezi’nde aerodinamik deney tünelinde test edilen bir süpersonik uçak.

NASA, sayfasında yaptığı açıklamada, “Uçağa ait genel tasarımı ve performansı test ederek, uçağın yaydığı gaz ve gürültüyü azaltmaya ve süpersonik uçakların uçmasına engel teşkil eden sonik patlamaların gürültüsünü düşürmeye çalışıyoruz” denildi.

Sonik patlamaların kulak zarlarını patlatan gürültüsünü azaltmak için tasarımda yer alan ilk özellik, motorların uçağın tepesine yer alması. Bu sayede, uçağın altında kalan arazi gürültüden uzak kalacak. V şeklindeki kanatlar ise uçağın neden olduğu soğuk patlamaları arkaya itecek ve dağılmasını sağlayarak kulak zarları üzerindeki etkisini azaltacak.

Kaynak:ntvmsnbc

Share