NASA’ya Çinli casus sızdı!

NASA’ya sızan Çinli casus son anda yakalandı…

Çinli casus NASA'ya sızdı

Çinli casus NASA’ya sızdı

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) laboratuvarlarından birinde çalışan Çinli bir araştırmacının, Pekin’e gitmek için bineceği uçaktan indirilerek gözaltına alındığı belirtildi. Bilim insanının elinde bulunan dizüstü bilgisayarda, gizli askeri bilgilerin yer aldığı öne sürüldü.

FBI, NASA’dan bilgi sızdırdığına inanılan casusu bindiği uçakta yakaladı. ABD ordusuna ait önemli bilgiler içeren verilere sahip bir Çinli araştırmacının, Pekin’e gitmek için bindiği uçaktan indirilerek gözaltına alındığı açıklandı.

Discovery News’e açıklama yapan ABD Kongresi’nden Frank Wolf, gözaltına alınan kişinin Virginia eyaletindeki Langley Araştırma Merkezi’nde görev yapan Bo Jiang olduğunu açıkladı. Jiang’ın Uzay Havacılık Ulusal Enstitiüsü’nün web sayfası için çalıştığı belirtildi.

Cumhuriyetçi Parti vekili Wollf, “Yaşananlar ABD için doğrudan bir tehdit oluşturabilirdi… Çinliler, Washington’un bugüne kadar gördüğü en kapsamlı casusluk programına sahip. Öyle ileriler ki, Rus casusluk ajansı KGB yanlarında acemi kalıyor” dedi.

Jiang’ın, Cumartesi günü Pekin’e dönüşü olmayan bir yolculuk için bilet aldıktan sonra bindiği uçakta federal ajanlar tarafından yakalandığı belirtildi.

ÇİN ORDUSUNUN ELİNE GEÇEBİLİRDİ

ABD Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI), federal Silah İhracatı Kontrol Yasası’nı ihlal etmiş olabileceği için geçtiğimiz hafta Jiang hakkında inceleme başlattığı öğrenildi. Çin vatandaşı olan Jiang’ın, Cuma günü aniden ABD’yi terk etme kararı alması ise şüpheleri doruğa çıkardı.

FBI’dan yapılan açıklamada, Jiang Ulusal Güvenlik Kurumu yetkililerin bir cep telefonu, bir flash bellek, bir harici disk ve yeni bir bilgisayar taşıdığını söyledi. Ancak yapılan aramada Jiang’ın ek bir diz üstü bilgisayar, eski bir hard disk ve bir SIM kartı daha taşıdığı görüldü.

Taşıdığı elektronik donanım ve cihazlarda ne tür bilgiler taşıdığı açıklanmayan Jiang, federal yetkililere yalan söylemekten gözaltına alınırken, Pazartesi günü Virginia’da mahkemeye çıkarılacağı belirtildi.

Kongre üyesi Wolf, Jiang’ın NASA’da en son teknoloji görüntüleme teknolojisinin kaynak koduna erişiminin bulunduğuna dikkat çekerek, “bu teknoloji Çin ordusunun bilgisayar uygulamalarında çok önemli bir atılım sağlayabilirdi” dedi.

KAPSAMLI SORUŞTURMA

Wolf, NASA’nın bu tür tehditleri fazla ciddiye almadığı suçlamasında bulunarak, “yabancı araştırmacılarla çalışarak hassas bilgilere erişim sunduğunu” söyledi. Cumhruiyetçi vekil, NASA’nın içinde ve dışında kapsamlı bir soruşturma başlatılacağını ve ABD’deki araştırma laboratuvarlarında çalışan Çin uyruklu kişiler hakkında inceleme yapılacağını belirtti.

NASA ise dün yaptığı açıklamada, “Mart başında Langley’de olası bir güvenlik ihlali yaşanmış olabileceğini’ ve Jiang’ın, geçtiğimiz hafta görevinden uzaklaştırıldığını belirtti.

NASA Başkanı Charles Bolden’ın Çarşamba günü Kongre’de ifade vereceği öne sürülürken, NASA sözcüsü Bob Jacobs, bu iddiayı reddetti ve ‘2014 bütçesinin tartışılacağı bir görüşme yapılacağını’ belirtti.

 

Kaynak:GerçekGündem

Share