Plüton’un en net fotoğrafı!

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, 9 yıl önce uzaya gönderdiği ve güneş sistemimizin en dışında yer alan cüce gezegen Plüton’a 12 bin 500 kilometre mesafeden geçen uzay aracı New Horizons’ın çektiği ilk yüksek çözünürlüklü fotoğrafı yayımladı.

pluton-buzul

Plüton’un alt yarım küresinden elde edilen fotoğrafta görülen ve yüksekliği 3 bin 500 metreyi bulan dağların buzdan oluştuğu açıklandı.

New Horizons Görevi Yetilisi Alan Stern, bilimsel verilerin incelenmesine gerek kalmadan Plüton’da su olduğuna dair emin olduklarını kaydetti:

“Bu derin topografya, dağları oluşturan temel kayaların su buzundan oluştuğunu ortaya koyuyor. Yani kompozisyon ekibi azot kaplama aşınmış yerler bulunduğunu veya Plüton’da ilk defa suyu gördüğümüzü söylemeden önce dahi biz orada büyük bir su bolluğu olduğunu söyleyebiliriz.”

pluton-buzullar

Uzay araştırmaları tarihine geçen tek kare fotoğrafta dağlar ve kanyonlar net bir şekilde görülebilirken volkanik hareketlerin izleri de tespit edildi. Bilim insanları fotoğrafta tek bir tane bile krater tespit edilmemesinden dolayı yüzeyin çok erken dönemde olduğunu belirtiyor.

Share