Televizyon frekansları değişiyor

Yörünge testleri başarıyla tamamlanan Türksat 4A haberleşme uydusu, hizmet vermeye başladı. Kanal geçişleri 14 Temmuz’u 15 Temmuz’a bağlayan gece yarısı gerçekleştirilecek.

Türksat 4A ile beraber yayın frekansları da değişiyor Türksat 4A ile beraber yayın frekansları da değişiyor

Türksat’tan yapılan yazılı açıklamaya göre, 14 Şubat 2014’te uzaya gönderilen ve yörünge testleri başarıyla tamamlanan Türksat 4A haberleşme uydusu, 42 derece doğu yörüngesinde Türksat 2A ve Türksat 3A haberleşme uydularıyla hizmet vermeye başladı. Türksat 4A haberleşme uydusunda, 14 Temmuz’u 15 Temmuz 2014’e bağlayan gece yarısı uydulardaki televizyon ve radyo yayınlarında frekans değişiklikleri yapılacak.

Türksat 2A haberleşme uydusunun ömrü 2016 başında tamamlanacağından, söz konusu uydu üzerindeki yayınlar Türksat 4A haberleşme uydusuna aktarılacak. Yeni televizyon kanallarının yayına başlamasıyla Türksat 4A üzerinde bulunan 429 kanal sayısı, 477’nin üzerine çıkacak.

turksat-4a

Uydu alıcılarının ayarlanması

Türksat Kanal Güncelleme Sistemi (TKGS) ile uyumlu uydu alıcıları yeni frekansları otomatik olarak güncelleyecek. Yeni uydu alıcısı alacakların, TKGS uyumlu uydu alıcılarını tercih etmeleri tavsiye ediliyor. TKGS uyumlu uydu alıcılarının listesine, Türksat’ın resmi internet sitesinden ulaşılabilecek.

Diğer uydu alıcıları için ise “11844 MHz frekansı, Dikey V-polarizasyon, 2222 Sembol Oranı, FEC ¾ veya 11747 MHz frekansı, Yatay H-polarizasyon, 27500 Sembol Oranı ve FEC 5/6” değerleri girilerek şebeke taraması yapılması gerekiyor. Türksat 4A haberleşme uydusu, 42 derece Doğu yörüngesinde hizmet vereceğinden, uydu üzerindeki yayınları izlemek için ek bir antene ihtiyaç olmadığı gibi mevcut anten ayarlarında da değişiklik yapılmasına gerek bulunmuyor.

Dijital platformlar etkilenmeyecek

Söz konusu değişiklikten Digiturk ve DSmart gibi uydu tabanlı dijital yayın platformları etkilenmeyecek. Evinde bağımsız olarak uydu alıcısı olan kullanıcıların ise yukarıdaki 14 Temmuz gecesi değişiklikleri yapmaları gerekiyor.

Kaynak: AA

Share