• Home »
  • Uzay »
  • Uçaklardaki çatlaklar için yeni yöntem ‘ultrason’

Uçaklardaki çatlaklar için yeni yöntem ‘ultrason’

Uçaklardaki en önemli şey güvenliktir, bazen bir 15cm’lik koli bandı bile bir uçağı düşürebilmektedir. Fakat uçak muayenelerinde araçların kontrolünü yapmak her zaman o kadar kolay olmayabiliyor.

Bristol Üniversitesi Laboratuvarı’nda Anthony Croxford ve ekibinin geliştirdiği yeni sistem ile demirlerin içindeki minik çatlaklar dahi rahatlıkla gözlenebilecek. Ultrasonik gözlem cihazı materyallerinin içini görecek ve tüm veriyi bilgisayarlara aktaracak. Metalin içinde neler olup bittiğini anlamamızı sağlayacak olan buluş, mühendislerin küçük bilgilerden yola çıkarak büyük kazaları önlemesine olanak tanıyor.
ucus-guvenligi

Anthony Croxford konuyu şu sözlerle açıkladı:

“Cihazın çalışma prensibi gayet net. Önceleri metale titreşim vererek içindeki ses dalgalarına yoğunlaşır ve çıkan ses ile metalin içindekiler hakkında ipuçlarını değerlendirirdik. Şimdi ise armoniye(melodik) sahip bir şekilde bir titreşim veriyorsak devamını bu aletle elde ediyoruz ve bir çatlağın yerini tespit ederek gerekli önlemimizi alıyoruz. Hatta bu teknik Uzay Mekiklerinde bile rahatlıkla kullanılabilir.”

Sistem köprülerde de kullanılacağı gibi yeni binaların yapımında olası riskleri elemine etmek için de faydalanılacak. Böylelikle deprem gibi unsurlara karşı gerçekten dayanıklı binalar inşaat edip, test edebileceğiz.

Share