‘Uzay kirpisi’ NASA’nın yeni projesi olacak

NASA, kuyrukluyıldız ve asteroitleri keşfetmek için yeni bir uzay aracı geliştiriyor. Yerçekimi düşük zeminlerde hareket edecek robot, kirpiden ilham alıyor.

nasa-uzaya-kirpisi
Yerçekim güçlerinin çok düşük olması nedeniyle keşif robotlarının inişi için ideal hedefler olmayan gök cisimleri, NASA’nın Hedgehog (Kirpi) adını verdiği uzay aracıyla keşfedilecek. Küp şeklinde olacak uzay aracı, mikro-yerçekimi olan yüzeylerde üstün manevra kabiliyetine sahip olacak.

Hedgehog projesinde yer alan NASA mühendisi Issa Nesnas, ‘keşif robotunun tekerlere sahip olmayacağını, tersine sekerek ve yuvarlanarak hareket edeceğini’ söyledi. Uzay aracının en büyük özelliği, şeklinden dolayı her tarafı üzerinde hareket edebilecek olması.

NASA Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL) ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından bugüne kadar iki prototipi geliştirilen Hedhehog, adını üzerindeki sekiz dikenden alıyor. Keşif robotu ayrıca fren görevi gören diskler sayesinde hızını kontrol ediyor.

Projeyi ilk olarak 2011 yılında öne süren Marco Pavone, Hedhehog’un yapısı sayesinde üstün hareket ve örnek toplama kabiliyeti olacağını belirtti. Hedgehog yuvarlanırken dikenleriyle toz ve materyal numunesi toplayacak.

Stanford Üniversitesi’ndeki ekibin başında yer alan Benjamin Hockman, Hedgehog’un şekli sayesinde de avantaj sağladığını belirtti. Uzay araçlarına yerleştirmesi daha kolay olacak Hedgehog, Mars’a uzanan görevlerde de kullanılabilir.

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Philae keşif robotu, Kasım 2014’te 67P kuyrukluyıldızına yaptığı tarihi inişte yerçekim sorunu nedeniyle hedeflenen bölgeye inememişti. NASA, Hedgehog ile bu tür sorunları ortadan kaldırmayı umuyor.

Share