Venüs’ü şişebilir uçak keşfedecek

Yer sıcaklığı 400 derecenin üzerinde olan Venüs gezegeni, atmosferinde gezinen ve kendi kendine şişebilir bir uçakla havadan keşfedilecek.
venus-VAMP

ABD’li savunma ve uzay-havacılık firması Northrop Grunman, sülfirik asit bulutlarıyla kaplı Venüs‘ü keşfetmek için yeni bir proje ortaya attı. Yer sıcaklığı 400 derecenin üzerine çıkan ve bugüne kadar gönderilen hiçbir yer keşif aracının birkaç saat bile dayanamadığı Venüs, atmosferinde gezinen bir uçakla keşfedilecek.

Venüs Atmosfer Manevra Platformu (VAMP) adı verilen uzay aracı, kendi kendişe şişebilecek ve hafif olması sayesinde rüzgarların etkisiyle manevra yapacak. NASA’nın yaratıcı fikirleri teşvik etmek için başlattığı ‘New Frontiers’ programı kapsamında sunulan VAMP, kabul edilmesi halinde 10 yıl içinde Venüs’e gönderilebilir.

Gökbilimciler yaşam koşulları sunmamasına rağmen Dünya’ya en yakın gezegen olan Venüs’ü keşfetmek ve birçok bilgi elde etmek istiyor. Venüs’e gönderilecek uzun ömürlü bir uzay aracı sayesinde gezegende değişen sıcaklıklar, basınç ve radyasyon seviyeleri ölçülebilir.
venus-vamp-plane

Venüs’ü keşfetmek için geçmişte sunulan projeler arasında, gökyüzünde dolanacak bulut kolonisi HAVOC da yer alıyordu. HAVOC’a kıyasla insansız bir görevi temsil eden VAMP, yaşam şartları araştırmak yerine öncelikle Venüs hakkında olabildiğince bilgi toplamayı amaçlıyor. VAMP’ın gerçeğe dönüşüp dönüşmeyeceği bir yıl içinde belli olacak.(Al Jazeera)

Share