• Home »
  • Uzay »
  • Yeni keşfedilen ‘Kozmik Canavar’ gökbilimcileri çaresiz bıraktı

Yeni keşfedilen ‘Kozmik Canavar’ gökbilimcileri çaresiz bıraktı

Bilim adamları şimdiye kadar eşine rastlanmayan yeni bir kara delik keşfetti. Güneş‘ten 12 milyar daha büyük olan kara deliğin yaşı da şaşkınlığı artırdı.

Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Şili’de bulunan 4 teleskoptan elde edilen bilimsel veriler, National Geographic’te yayımlandı. Bilim adamları tarafından yazılan araştırma sonuçlarına göre, şimdiye kadar daha büyük kara delikler tespit edildi. Ancak çevresindeki gazları ve yıldızları içine çekerek büyüyen yeni keşfedilen kara deliğin yaşı ve büyüklüğü evren hakkında şimdiye kadar bilinen gerçekleri alt üst etti. Çünkü ‘Kozmik Canavar’ olarak nitelenen kara delik, büyük patlamadan sadece 875 milyon yıl sonra dev boyutlara ulaştı. Bilim adamları ilk kara deliğin büyük patlamadan 100 milyon yıl sonra oluştuğunu düşünüyordu.

kozmik-uzay-bilim

Dünya’nın yaşam kaynağı olan Güneş‘ten 12 milyar kat daha büyük olduğu tespit edilen kara deliğin bir kuasarın merkezinde yer aldığı belirlendi. Bilim adamları, şimdiye kadar ortaya konulan teorilerle bu kadar büyük bir kara deliğin nasıl bu kadar kısa bir sürede oluştuğuna dair bir açıklama yapılamayacağını öne sürdü.

Dergide yine de kozmik canavarının nasıl oluşmuş olabileceğine dair bazı iddialar ortaya atıldı. Buna göre, iki kara delik birbirine yaklaşarak bu oluşumu ortaya çıkardı. Başka bir iddiaysa kara deliği ortaya çıkaran çöken yıldızın çok büyük olduğu. Ancak bu büyüklükte bir yıldızın oluşmuş olması düşük bir ihtimal olarak değerlendirildi.

Share