Bluetooth 5.0 geliyor

Yeni teknolojiyle bağlantı mesafesi 4 katına, bağlantı hızı 2 katına çıkıyor.
bluetooth-5

Elektronik cihazlarda düşük enerjiyle kısa mesafeli kablosuz bağlantı imkânı sunan Bluetooth teknolojisi, 5. sürümünde bağlantı mesafesini dört katına, bağlantı hızını da 2 katına çıkarıyor.

Bluetooth mevcut sürümünde teorik olarak en fazla 100 metreye kadar bağlantı imkanı sağlıyor. Çevresel etkenler nedeniyle pratikte bu mesafe 10 metreye kadar düşüyor. 4,2 sürümünde bağlantı hızı üst limiti saniyede 24 Megabit olarak belirlenmişti.

Yeni sürümün hız ve mesafe artışının yanı sıra, konum algılama ve navigasyona da katkıları olacak. Kablosuz kulaklıklar, oyun kontrol cihazları ve cep telefonları ile akıllı otomobillerin bağlantılarında yoğun olarak kullanılan teknoloji, Wi-Fi ve hücresel veriye nazaran düşük enerji kullandığı için basit veri transflerinde sıkça tercih ediliyor.

En son 2014 yılı sonunda, 4.2 versiyonunu çıkaran geliştirici ekip Bluetooth Özel İlgi Grubu (SIG), yeni versiyonu Perşembe günü Londra’da resmen duyuracak.

Bluetooth teknolojisi, ismini Danimarkalı kabileleri birleştiren kral Harald Bluetooth‘tan alıyor. Logosu da H ve B harflerinin İskandinav rünik yazısındaki birleşimi.

Share