Çinliler kendi Windows’larını yapıyorlar

Çin’de Windows 8 işletim sisteminin yasaklanmasının ardından harekete geçen yerel firmalar, kendi işletim sistemlerini hazırlamak için çalışmaya başladılar.

Çin hükümeti geçtiğimiz günlerde aldığı sürpriz bir kararla Windows 8‘e yasak getirmiş ve işletim sisteminin hükümet kurumlarınca kullanımını yasaklayarak birçok kişiyi şaşkınlığa uğratmıştı. Microsoft ve bazı yerel kuruluşlar Çin hükümeti tarafından alınan bu yasağı kaldırtmak için çalışmalara şimdiden başlamış olsa da, Windows 8‘in yokluğundan faydalanmak isteyen yerel yazılım firmalar harekete geçtiler.

cin-windows

Hükümet kurumlarında Windows 8 kullanımının yasaklanmasından sonra oluşan bu ciddi boşluğu doldurmak için adeta yarışa giren yerel firmalar, kendi işletim sistemlerini kabul ettirdikleri taktirde önemli bir pazar payına sahip olabilecekler. Açılan bu boşluğu doldurabilmesi için gerekli işletim sistemi Linux tabanlı olsa dahi Microsoft‘un popüler işletim sistemiyle benzerlik taşıması gerekiyor. Zira Çin’de halihazırda alternatif işletim sistemleri mevcut ama bu işletim sistemleri kullanışsız kullanıcı arayüzleri nedeniyle pek tercih edilmiyorlar. Bu durumun farkında olan yerel yazılım firmalarının yöneldiği işletim sistemi ise, Windows’a benzerliğiyle dikkat çeken Linux tabanlı Deepin OS işletim sistemi oldu.

Kaynak:Mynet

Share