E-postanın mucidi ‘Ray Tomlinson’ öldü

Elektronik postayı icat eden ve @ işaretini adreslerde ilk kez kullanan Ray Tomlinson, 74 yaşında öldü.

tomlinson-email

Elektronik postanın (e-mail) mucidi Ray Tomlinson, ABD’nin Masssachusetts eyaletindeki evinde 74 yaşında hayatını kaybetti.

Gençliğinde çalıştığı Raytheon adlı şirkette e-postayı icat eden Tomlinson, 1971’de internetin selefi olarak kabul edilen ARPANET’i kurdu. Bu program, iki bilgisayarın birbirine veri iletmesini sağlıyordu.

İlk defa iki bilgisayar arasında elektronik posta gönderen ve adreslerde @ işaretini kullanan Tomlinson, internetin gelişimine en büyük katkıyı veren isimlerden biri kabul ediliyor.

Tomlinson’ın arkadaşı Mike Doblo, “İcadı dünyanın iletişim şeklini değiştirse de, Ray her zaman mütevazı ve nazik kalmayı başardı” dedi.

1941 New York doğumlu Tomlinson, 1960’larda MIT ve Rensselaer Politeknik Enstitüsü’nde çalışmaya başladı. Daha sonra adı Raytheon olan şirkette çalışmaya başlayan Tomlinson, burada TENEX, ARPANET ve TELNET protokollerini icat etti.

Tomlinson icadını boş zamanlarında geliştirdiğini, şirketin projelerinden biri olmadığını söylemişti. İlk gönderdiği e-postada ne yazdığı sorulduğunda ise, hatırlanmayacak kadar önemsiz bir şeydi demişti.

Tomlinson sayısız ödülün sahibi olmasının yanı sıra, MIT’nin 150 kişilik mucit listesinde de 4. sırada yer alıyor. Dünya çapında e-mail servisini 1,5 milyar insanın kullandığı tahmin ediliyor.

Popüler e-posta sunucusu Gmail de resmi Twitter hesabından Tomlinson’a saygılarını sundu.

gmail

Share