Exchange Server 2010 hazır

Exchange Server 2010 hazır

Exchange Server 2010 hazır

Microsoft, iletişim ve e-posta sunucusu Exchange Server 2010’un duyurusunu yaptı.

Bireylere ve kurumlara gerçek potansiyellerini keşfetme olanağı veren yazılımlar sunan Microsoft, Almanya’da gerçekleştirilen TechEd Avrupa 2009 konferansında Microsoft Exchange 2010’un gerçek sürümünün kullanıma hazır olduğunu duyurdu. Kurumların iletişim maliyetlerini azaltan Microsoft Exchange Server 2010, performanslı ve güvenilir e-posta hizmetlerinin yanı sıra düşük toplam sahip olma maliyetiyle Bank of America, NEC Philips, NASDAQ ve ABD Dışişleri Bakanlığı gibi kurumların gözdesi oldu.

Forrester Consulting tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre Microsoft Exchange Server kullanan kurumlar satın alma maliyetlerini altı aydan kısa bir sürede geri ödeyebiliyor. Forrester’ın Microsoft Exchange kullanıcıları ile yaptığı kapsamlı araştırma kurumların yeni sürümün gelişmiş özellikleri nedeniyle birçok kalemde ciddi tasarruf yapabildiğini ortaya koydu.

Microsoft Exchange Server 2010, sıkıştırma teknolojisiyle verileri daha sınırlı disk alanlarında saklayabildiği için veri depolama giderlerini azalttığı gibi kesintisiz çalışma özelliği nedeniyle kurum çalışanlarının sistem dışı kalma maliyetlerini de önemli ölçüde ortadan kaldırıyor.

Temel bulgular
Microsoft Exchange Server 2010 ile gelen çarpıcı değişim, şirketlerin bu teknolojiye yaptıkları yatırımı kısa sürede geri ödüyor. Forrester Consulting uzmanlarının dokuz büyük Exchange Server 2010 kullanıcısı ile yaptığı ayrıntılı araştırma bu şirketlerin yaklaşık yarısında yatırımın geri dönüş süresinin (ROI) sistemin kurum genelinde yaygınlaştırılmasından itibaren en fazla altı ay içinde gerçekleştiğini ortaya koydu.

Forrester araştırması Microsoft Exchange Server 2010’un, geliştirilmiş iletişim güvenliği, uyumluluk ve yasal uygunluk denetimini araştırmayı kolaylaştıran özellikleri, yedekleme sistemlerinden sağladığı tasarruf, daha az yardım gerektirmesi, mobil platform ve sesli posta desteği ile kurumlara çarpıcı maliyet avantajları sağladığını ortaya koydu.

Microsoft Exchange Server 2010 yatırımını yapan şirketlerin toplam kazancı, yazılımın bu gelişmiş özellikleri sayesinde üç yıl gibi bir süre için toplamda 455.750 doları buluyor.

Donanımdan, yazılım lisanslarından, kurulumdan, yönetim ve bakım ile eğitim giderlerinden oluşan maliyetlerin ise ancak 307.641 dolar düzeyinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Dolayısıyla üç yıl vadede yatırımdan elde edilen net kazanç toplamı 148 bin doları geçiyor.

Denizbank’ta hızlı iletişim güler yüzlü hizmet

Türk özel bankacılık sektörünün önde gelen kuruluşlarından DenizBank, son on yılda hızlı ataklarıyla dikkat çekiyor. Türkiye çapında 421 şubeye sahip olan ve 8.500 çalışanıyla yatırım bankacılığından finansal kiralama hizmetlerine kadar geniş bir alanda hizmet veren DenizBank, aynı zamanda Microsoft Exchange 2010’un ilk kurumsal kullanıcıları arasında yer alıyor. Haberleşme altyapısında yaşanan bazı darboğazlar ve e-posta trafiğinin çalışanlar için yaşamsal önemi nedeniyle banka Microsoft Exchange 2010’u kullanmayı tercih etti.

Daha önceleri banka genelinde veri depolama maliyetlerini denetim altına almak amacıyla posta kutuları sınırlı disk alanlarında tutuluyor, ancak bu da artan e-posta trafiği nedeniyle yönetim açısından bazı sorunlara yol açıyordu. Bu nedenle banka içinde 150 kullanıcılık bir grup içinde Microsoft Exchange 2010’un test edilmesine karar verildi. Microsoft Exchange 2010’u test etmeye Mart 2009’da başlayan DenizBank pilot projesini Temmuz 2009’da başlattı. Eylül ayından bu yana elde edilen çarpıcı sonuçlar nedeniyle Exchange 2010 önümüzdeki yılın ilk aylarından itibaren banka genelinde yaygınlaştırılacak.
DenizBank örneğinde Microsoft Exchange’in disk maliyetlerinde % 60’lara varan tasarruf sağladığı ortaya çıkarken, yönetim ve kesintisiz çalışma avantajları nedeniyle banka genelinde mesajlaşma verimliliğinde ciddi bir artış olduğu kaydediliyor. Aynı zamanda yazılımın gelişmiş yedekleme teknolojileri, bilgi işlem merkezine zaman kazandırırken, müşteri ile sürekli temasta olan çalışanların Exchange 2010’un tanıdık arayüzleri ve arama kolaylıkları ile bilgiye çok çabuk erişmesini sağlıyor.

Microsoft Exchange 2010’un yalınlaştırılmış tasarımındaki önemli bir özelliği kullanan DenizBank, sistemi sürekli ayakta ve performanslı tutan özel Exchange 2010 teknolojilerinden yararlanıyor. Bu teknoloji, disk hatalarına veya veri merkezi kaynaklarının mevcudiyetine karşı otomatik veritabanı eşleştirmeleri (replication) yapma yeteneğine sahip çalışan veritabanları grubunun (DAG – Database Availability Group) bir parçası olarak posta kutusu sunucularını sürekli çalışır durumda tutuyor.

Pazar lideri Exchange
İlk sürümü bundan yaklaşık 14 yıl önce duyurulan Microsoft Exchange bugün % 64’lük pazar payı ile liderlik koltuğuna otururken, Ferris Research araştırmasına göre en yakın rakibinin pazar payının günümüzde % 10’a gerilediği tahmin ediliyor.
Yine bu araştırmaya göre geçen yıl itibarıyla diğer platformdan Exchange’e geçiş yapmaya başlayan kullanıcıların sayısı 4,7 milyonu buluyor. Microsoft genelinde 2 milyar dolarlık bir iş hacmi yaratan Microsoft Exchange, dünyanın 9. büyük yazılım şirketini oluşturabilecek büyüklüğüyle dikkat çekiyor.

Share