Facebook ‘beğeni’ uygulamalarını kaldırıyor

Facebook, kişiye özel haber sunumlarından oluşan News Feed bölümünde spam mesajlardan kurtulmanın yollarını arıyor.

Sosyal ağ devi bu alanda 2010 ve 2013 yıllarında önemli değişiklikler yapsa da, bir türlü kullanıcılardan Beğeni ve Paylaşım isteyen haber akış uygulamalarının önüne geçememişti. Şimdi yeni açıklanan bir değişiklikle birlikte Facebook’un bu tip uygulamaları aktif olarak inceleme altına alacağı ve sistemden tamamen kaldırmayı planladığı söyleniyor.

Facebook‘un resmi blogunda paylaştığı yazıda, spam mesaj yayıncılarına karşı yeni bir uygulamaya geçildiği duyuruluyor. Sosyal ağ devi, normalde News Feed akışında yer alan yayıncıların çok büyük bir bölümünün spam yaymadığını ancak nispeten ufak bir spam grubu yüzünden önlem almak durumunda kaldıklarını açıklıyor. Buna göre Facebook’un önlem alacağı 3 ana gönderi kategorisi mevcut. Bunlardan ilki kullanıcıları spam bir fotoğrafı beğenmeye veya paylaşmaya davet eden yayıncılar. Diğer 2 grupsa, herhangi bir Facebook sayfasının çok konuşulmasını sağlamak üzere tasarlanmış ve kullanıcıları paylaşım döngüsüne dahil etmeye çalışan yayıncılar ile kullanıcılara bir fotoğraf albümü gösterme vaadinde bulunup bunun yerine reklam sayfalarına yönlendiren yayıncılar.
facebook-begen-tusu

Facebook’un spam gönderim yapan yayıncıları temizleme çabası, firmanın kullanıcı deneyimini ve memnuniyetini üst düzeyde tutabilmesi açısından son derece kritik. Sonuçta pek çok Facebook uygulaması (örneğin Facebook oyunları) kullanıcıları kendi arkadaşlarına davet göndermesi veya beğenide bulunması için yönlendirmeye çalışıyor ve pek çok Facebook kullanıcı bu uygulamalarda rahatsız. Bunun üzerine bir de News Feed bölümünde aynı şeyle karşılaşan bir kullanıcının Facebook’tan sıkılması ve uzaklaşması çok olası. Facebook, yayıncıları aktif bir biçimde incelemeye tabi tutarak bu durumu tersine çevirmeye çalışacak.

Benzer bir durum, Google’ın arama motoru sonuçları sayfasında da geçtiğimiz yıllarda yaşanmıştı. İçerik çiftliği (content farm) olarak nitelenen ve aslında kendi üzerinde içerik barındırmayıp sadece haber başlıkları veya 2 satır yazıyla başka sitelere linkler içeren ama ara basamak olduğu için reklam gelirlerini artırabilen siteler Google’ın hışmına uğramıştı.
Kaynak:Türk İnternet

Share