HTML5 Flash’a karşı

HTML5 Flash’a karşı

Bir HTML5 – Flash kavgasıdır gidiyor? Peki ama nedir bunlar ve hangisi daha iyi?

Apple CEO’su Steve Jobs, ‘Flash hakkında düşünceler’ adlı ünlü yazısında 2010’un Nisan ayında şunları söylemişti: “Düşük güç, dokunmatik ekran ve açık web standartları kullanan cihazların öne çıktığı bir mobil devrindeyiz ve Flash tümünde de eksik kalıyor. Mobil cihazlarda (ve PC’lerde) kazanan, HTML5 gibi yeni açık standartlar olacak.”

Bunun aksine, Apple dışındaki tüm üreticiler Flash’ı bir satış stratejisi olarak kullanmış, akıllı telefonların ve CES’de gösterilen tabletlerin bir çoğunda Flash desteğini tanıtmıştı. RIM de yakında çıkacak olan tableti BlackBerry Playbook’da kullanıcı arayüzü ve uygulama geliştirme platformunda Flash tabanlı Adobe AIR kullanacağını duyurmuştu.

HTML5 Flash'a karşı

HTML5 Flash'a karşı

Tüm bunlara rağmen Jobs tamamen haksız sayılmaz. Bir akıllı telefonda Flash desteği olmaması sıkıcı olsa da, Flash ile dolu web sayfaları yavaş açılabiliyor, gereksiz öğeler pil ömrünü yiyip bitirebiliyor veya küçük ekranlarda iyi görünmeyebiliyor.

Tarayıcıda kullanılan HTML ideal bir çözüm. HTML5 henüz tamamlanmadı ancak Opera veya WebKit tabanlı birçok mobil tarayıcı, standardın büyük bir bölümünü destekliyor.

Bununla birlikte Jobs’un yanıldığı bir nokta var. Nisan 2010’dan beri Flash teknolojisinde bazı gelişmeler meydana geldi. Jobs, bir mobil cihazın Flash’ı iyi çalıştırdığını görmediğini söylemişti. Haziran 2010’da Adobe mobil cihazlar için tam Flash çalıcısını yayımladı. Bu sürüm de kaynakları oldukça fazla tüketiyordu ancak Android 2.2 gibi cihazlarda daha iyi çalışıyordu.

Yeni nesil cihazlarda ise durum daha iyi. NVIDIA Tegra 2 paketi, Flash için donanım hızlandırması içeriyor. NVIDIA Tegra Graphics müdürü Barthold Lichtenbelt konu hakkında şunları söylüyor: “GPU hızlandırmalı bir kod yolu oluşturmak için direkt olarak Flash Player kaynak koduyla çalıştık.”

Mobil işlemcilerin son jenerasyonu OMAP 4 (BlackBerry Playbook’ta kullanılacak) da Flash için optimize edilmiş. OMAP 4 de Tegra 2 gibi aynı ARM çekirdeğine sahip.

Mobil geliştiricilerin geleceğinde platformlar arası destek önem kazanacak. Örneğin web tasarımcılarının ve geliştiricilerin yapmak istediği her şey için HTML5’i seçmesi, özellikle de platformlar arası ve tarayıcılar arası bir dünyada gerçekçi bir çözüm olmayabilir. Flash, tüm tarayıcılar ve cihazlar arasında tutarlı bir platform sunuyor ve bu sorunları gideriyor.

HTML5 geliştikçe Flash’ın gerilemesi mümkün. Ancak Adobe’un Flash’ı geliştirerek öne çıkmaya çalışması da olasılıklar arasında. Bu tür tescilli teknolojilerin bir avantajı, diğerlerine göre daha hızlı gelişebilmesi. Yine de Flash’sız olmaktansa, Flash desteğine sahip olmak daha iyi diye düşünüyoruz.

Share